Brabant zit in een bestuurscrisis sinds het opstappen van het CDA. De VVD voert als grootste fractie momenteel gesprekken om te komen tot een nieuwe coalitie. GroenLinks staat achter het bestuursakkoord dat gesloten is in juni 2019. We zijn er klaar voor om opnieuw in te stappen in een coalitie om Brabant groener, gezonder en socialer te maken.

Hoe zijn we in deze crisis terechtgekomen? In oktober stelden de Staten de interim-Omgevingsverordening vast. Hierin staan data waarop veehouders hun stallen moeten hebben aangepast, zodat de stikstofuitstoot vermindert. De natuur in Brabant heeft flink te leiden onder verzuring en vermesting. De maatregelen zijn ingrijpend voor ondernemers, maar zijn nodig om de natuur te beschermen tegen verder verslechtering. De uitspraak van de Raad van State dwingt ons bovendien tot een actievere en betere aanpak van stikstofvervuiling. Daarop kwam wel een ongekend groot boerenprotest los, die ook ons provinciehuis bereikte.

- Lees hier en hier en hier meer over de boerenprotesten van oktober 2019

Coalitiepartij CDA was gevoelig voor de protesten uit de achterban en begon te schuiven ten opzichte van het mede door hen gesloten bestuursakkoord. Ze stelden eisen op die strijdig waren met het akkoord. Dit trok zijn sporen in de samenwerking, waarop uiteindelijk CDA-Gedeputeerden Renze Bergsma en Marianne van der Sloot hun ontslag indienden. Dit gebeurde tijdens de begrotingsbehandeling op 8 november.

- Lees hier en hier meer over de begroting 2020 en hier meer over de politieke gevolgen

CDA bleef nog even onderdeel van de coalitie als partij, maar zonder Gedeputeerden. Maar besloot in december 2019 geen steun meer te verlenen aan de Brabantse Aanpak Stikstof (BAS). Hierin wilden we de doelen voor natuur en economische ontwikkeling dichterbij brengen. Het CDA stapte op 13 december uit de coalitie, waarmee deze de meerderheid verloor.

Rapporteurs aan het werk

In januari stelden de fractievoorzitters van VVD, D66, GroenLinks en de PvdA twee rapporteurs aan, Peter van der Velden en Alfred Arbouw. Zij voerden gesprekken met partijen en betrokkenen over de ontstane situatie en over mogelijke oplossingen. Zij legden uiteindelijk de bal neer bij de VVD. De VVD is de grootste fractie en heeft de sleutel voor nieuwe coalitievorming in handen. Zo stelden zij: “Er is in Brabant nu een duidelijke keuze voor linksom of rechtsom”.

- Lees hier het rapport van de rapporteurs.

Uitdagingen voor Brabant

In het belang van Brabant is het nodig om snel een nieuw bestuur te vormen. De uitdagingen die op ons afkomen - zoals woningnood, transitie landbouw, klimaatakkoord, stikstof en natuur en verdroging - vragen om een goed Brabants bestuur. En ook al spelen er veel landelijke dynamieken, we hebben toch echt eigen Brabants beleid te maken. De VVD bewandelt momenteel twee paden: oriëntatie op een coalitie met Forum voor Democratie en het CDA, of een coalitie met D66, SP, PvdA en GroenLinks.

Bestuurlijk en actief

GroenLinks is politiek en bestuurlijk klaar voor voortzetting van onze coalitiedeelname. Rik heeft zich de afgelopen periode bewezen als een stevige bestuurder (nominatie beste bestuurder), de fractie is actief en constructief geweest in deze voor GroenLinks eerste provinciale coalitieperiode ooit en vanuit onze leden en achterban is er constructief en prettig met ons meegedacht. Dit is opgevallen bij de Brabantse bestuurders, politici en het maatschappelijk middenveld.

Wordt vervolgd

Het is nu aan de VVD fractie. Kiezen zij voor continuïteit en een stabiel bestuur, met de huidige coalitiepartners aangevuld met de SP? Of voor een onzeker avontuur over rechts, met een veranderlijke CDA-fractie en het bestuurlijk onervaren Forum voor Democratie? Op 10 februari zal daar meer duidelijk over worden en starten de nieuwe onderhandelingen met de gekozen coalitiepartners. Wij denken graag constructief mee en wensen de VVD-fractie veel wijsheid toe!

Vragen of opmerkingen? Mail met onze fractie via groenlinks@psbrabant.nl