Niemand weet hoe de wereld er in 2030 precies uit zal zien, zo opent onze begroting. Grote vraagstukken komen op ons af, zoals de klimaatverandering, energietransitie en het gezond en veilig houden van onze leefomgeving. Wat zijn goede bestuurlijke keuzes.
Wij lopen voorop in het tegenkomen van problemen en voorop in het vinden van oplossingen. Als je nog bezig bent om het als een probleem te beschouwen, dan zou je momenteel denken dat de provincie ‘op slot zit’. Dat er niks meer kan. En dan krijg je ook nog eens de commissie-Remkes op je dak met als hoofdboodschap: ‘niet alles kan!’
GroenLinks steekt liever de kop in de frisse buitenlucht dan in het zand en weet al heel wat decennia dat de draagkracht van onze leefomgeving minder wordt als we deze blijven uitputten. Maar het ligt niet in onze aard om hierover te somberen. Wij weten namelijk ook allang: veel kan wel! Als je de mens centraal blijft zetten en binnen de grenzen van de aarde blijft. Daar zet het bestuursakkoord en ook deze begroting belangrijke stappen in.
Veel kan wel. Op het gebied van Water, bodem, natuur en milieu bijvoorbeeld. Goed om te zien dat er een extra accent komt op de waterrobuuste inrichting van Brabant. GroenLinks is erg blij dat GS nadruk legt op versneld realiseren van het Natuurnetwerk Brabant en de ecologische verbindingszones - daar hebben we ons flink druk over gemaakt in de afgelopen jaren. Belangrijk is ook de aanpak voor klimaatadaptatie. 33 miljoen is hiervoor een mooie aanzet.
Wel zijn we kritisch over de Verdroging van de Centrale Slenk. Belangrijk voor onze drinkwatervoorziening en als indicator voor onze natuurverdroging. Wat betekent die verdroging voor de vergunningen voor grondwateronttrekkingen in Brabant? Wat betekent dit voor de handhaving op illegale onttrekking? Graag toezegging dat dit de maximale aandacht krijgt van GS de komende jaren.
Veel kan wel als we onze omgeving willen beschermen. Niet voor niets dienen we met de PvdA een motie in tegen bomenkap. En in en rond die bomen leven vogels. Maar volgens CBS-cijfers nemen 13 van de 20 kenmerkende broedvogelsoorten in de stedelijke omgeving in aantal af. Denk daarbij aan bekende prachtbeestjes zoals de huismus, de koolmees en staartmees en de gierzwaluw. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals minder nestmogelijkheden en voedselplekken. Dat baart GroenLinks zorgen. Zeker omdat bijvoorbeeld de koolmees van groot belang is in de strijd tegen de eikenprocessierups. Hoe staat het nu met onze stadvogels in Brabant? Voorheen stelde de provincie 5 ton beschikbaar voor een project van vogelbescherming waar onder andere nest- en verblijfplaatsen mee worden gerealiseerd voor stadsvogels, maar ook vleermuizen. De middelen voor de concrete maatregelen landen vooral bij de B5. GroenLinks wil dat dit succesvolle project wordt verbreed naar heel Brabant. GroenLinks dient daarom een motie in met D66 en de PvdA om te onderzoeken op welke wijze opvolging kan worden gegeven aan dit project, zodat meer steden en stedelijke omgevingen (waaronder ook zeker de grote dorpen) zich kunnen inzetten voor de stadsvogels.