De Natura 2000-gebieden in Brabant staan erg onder druk, onder ander door de te hoge stikstofuitstoot en verdroging. GroenLinks zet zich volop in voor een optimale bescherming van deze natuurgebieden. Nodig is om snel en fors de stikstofuitstoot in Brabant te verlagen en dat verdroging wordt tegengegaan. Het advies van de commissie Remkes, om 50 procent stikstof te reduceren moet het uitgangspunt zijn. Alle sectoren moeten bijdragen aan de reductie, al is in Brabant de veehouderij veruit de grootste uitstoter van stikstofemissie. Ongebruikte stikstofvergunningen moeten worden ingetrokken, grote uitstoters van stikstof moeten worden opgekocht en bij het verhandelen van stikstof moet er een groot aandeel worden ingetrokken, dat ten goede komt aan de natuur.
GroenLinks wil daarnaast dat er werk wordt gemaakt van de verdroging van de natuur. Vele natuurgebieden in Brabant zijn verdroogt. Waterpeilen in en rondom natuurgebieden moeten worden verhoogd en water moet zoveel mogelijk worden vastgehouden (bijvoorbeeld door beken weer te laten meanderen). Door GroenLinks is er extra geld beschikbaar gekomen voor het klimaatrobuust maken van Brabant.
Wat GroenLinks betreft krijgen Natura 2000-gebieden en de overige natuurgebieden een eigen plan waarin we afspreken hoe we de stikstof-, wateren klimaatdoelen in 2030 halen. Daarbij betrekken we alle relevante partijen, zoals inwoners, natuurbeheerders, boeren, gemeenten en waterschappen.