De gevolgen van de klimaatcrisis zijn voelbaar. Onze leefomgeving staat onder druk. De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Veel Brabanders kunnen door de wooncrisis geen huis vinden.

In ons programma presenteren we oplossingen voor de aanpak van klimaatverandering, de Brabantse woningnood, een gezonde leefomgeving en het versterken van de Brabantse natuur. We kiezen voor een groene economie die werkt voor iedereen, met aandacht voor cultuur en erfgoed en duurzame bereikbaarheid voor heel Brabant.

Download het programma of een overzicht van onze speerpunten via de knop hieronder. Of klik op de knop voor een samenvatting. Lees hieronder verder voor kort een overzicht van de belangrijkste punten uit ons programma. 👇

Met jouw stem maken we onze provincie groener, gezonder en gelukkiger.

 

Bekijk onze campagnevideo! Afspelen op YouTube

1. Klimaatcrisis rechtvaardig aanpakken

Klimaatverandering is de grootste opgave van onze tijd. Het is nú tijd voor actie. GroenLinks staat voor een rechtvaardige aanpak van de klimaatcrisis. We pakken de grote vervuilers aan en helpen bedrijven en organisaties verduurzamen.

Dit wil GroenLinks:

 • Brabant gebruikt in 2035 100% duurzame energie.
 • We pakken vervuilende industrie aan en maken strengere regels om bedrijven duurzamer en schoner te laten produceren.
 • We helpen boeren versneld omschakelen naar natuurvriendelijke landbouw met minder dieren en meer groene diensten. We nemen afscheid van de bio-industrie. 

2. Betaalbaar en fijn wonen

Het is prachtig wonen in Brabant, maar de woningnood is hoog. Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd. We zorgen voor voldoende woningen door heel Brabant. Voor iedereen een betaalbare woning: van student tot senior.

Dit wil GroenLinks:

 • We bouwen betaalbare en duurzame woningen met veel groen op loop- en fietsafstand.
 • We willen grootschalig woningen verduurzamen en isoleren om energiearmoede aan te pakken.
 • We weren huisjesmelkers van de woningmarkt, zodat huizen bereikbaar en betaalbaar zijn voor Brabanders. 

3. Groene en gezonde leefomgeving

De luchtkwaliteit is ongezond in heel Brabant. De waterkwaliteit staat onder druk en de bodem verzuurt. GroenLinks vindt dat we een gezonde leefomgeving centraal moeten stellen bij de keuzes die we maken. Zo houden we onze provincie gezond, nu en in de toekomst.

Dit wil GroenLinks:

 • We leggen meer (snel)fietsenpaden aan en investeren in beter en betaalbaar openbaar vervoer in heel Brabant.
 • We beperken de ruimte voor vliegverkeer in Brabant.
 • We hanteren strengere eisen voor de luchtkwaliteit. Zo zorgen we voor meer gezonde levensjaren.

4. Brabantse natuur versterken

Natuur is een eerste levensbehoefte. De provincie speelt een sleutelrol in het beschermen en versterken van onze natuur. Droogte, stikstof en versnippering van onze natuurgebieden zorgen voor het verdwijnen van planten en dieren uit onze natuur. GroenLinks wil meer natuur aanleggen en de biodiversiteit verbeteren.

Dit wil GroenLinks:

 • We planten 40 miljoen extra bomen in Brabant. Dat betekent 16 bomen voor iedere Brabander.
 • GroenLinks wil 13.000 hectare nieuw bos. De provincie maakt meer middelen vrij om de bossen gezond te maken en houden.
 • Om de verdroging tegen te gaan houden we water langer vast en gaan we zuinig om met water. We nemen maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

“ Samen maken we Brabant groen, gezond en gelukkig. ”

Jade van der Linden Lijsttrekker

Download ons gehele verkiezingsprogramma en een overzicht van onze speerpunten hieronder. 👇 Binnenkort volgt een uitgebreidere samenvatting.