Het voorstel bijengezondheid van GS is aangenomen tijdens de Statenvergadering van 31 oktober. Daarin een pakket van maatregelen, voornamelijk om bestaand beleid te verbinden en versnellen. Dat helpt een beetje. Maar voor GroenLinks is het lang niet genoeg. En het is beslist geen reden voor GS om te pronken met de aanpak van de grote bijensterfte in Brabant. Want waarom worden de bestrijdingsmiddelen niet aangepakt?

Daarom waren wij mede-indiener van het omvangrijke initiatiefvoorstel om bijensterfte breed, systematisch en grootschalig aan te pakken. Zoals dat met een rechtse meerderheid te verwachten valt, hebben wij die maatregelen – en bijbehorende budgetten – moeten verzachten en de onderdelen met de meeste weerstand (een opleiding van jonge imkers, nota bene) moeten schrappen. Dat hebben we gedaan, in het belang van de bijen. Maar zelfs dat was niet voldoende.

Intussen heeft GS zelf een voorstel geschreven. Daarbij vallen veel krachtige en sympathieke woorden in het belang van de Brabantse ecologie, maar als je het nader bestudeert is het vooral een slimme verbinding van bestaand beleid en bestaande initiatieven. Wij willen veel verder gaan. Wij probeerden nog bij amendement om de maatregelen uit het initiatiefvoorstel onderdeel te laten uitmaken van het GS-voorstel, maar dat is niet aangenomen.

Wel blokkeerde coalitiepartner VVD onze motie die bijensterfte in Brabant wél wil aanpakken. De motie die voorziet in een natuurlijke gewasbescherming in Brabant, in plaats van het grootschalige gebruik van bijenkillers door de landbouw. En dat terwijl, na het Europese moratorium op neo-nicotinoïden, nu ook staatssecretaris Dijksma werk wil maken van de aanpak van ‘foute’ pesticiden. Lees mijn spreektekst bij de motie en motie zelf (zie onder: Meer lezen).

Met het blokkeren van de motie is opnieuw aangetoond hoe groot de macht van de agro-industrie in Brabant is. Natuurlijk doet de VVD – waarbij natuurwoordvoerder Bart Verhees recent een gouden speld heeft ontvangen van de ZLTO - vervolgens via social media verbaasd over het feit dat wij het GS-voorstel niet steunen, maar wij laten GS niet pronken met een “unaniem gedragen aanpak bijengezondheid” als overduidelijk is dat het provinciebestuur geen ambitie toont om de Brabantse gezondheid voorop te stellen. Wij doen dat wel, en blijven dit doen.