Actueler dan ooit: biodiversiteit en bijen. Provinciale Staten spraken op 27 oktober 2017 over de voortgang van de Bijenimpuls. Daarbij werden we bijna ingehaald door de actualiteit, want het debat werd (terecht) gedomineerd door alarmerende berichten over insectensterfte en glyfosaat. GroenLinks wil een gifvrij Brabant.

Ecological Armageddon, zo kopte The Guardian. In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is de insectensterfte sinds 1989 ruim 75 procent. Hoe zit dit in Brabant? GroenLinks mocht op 27 oktober van de Procedurevergadering geen mondelinge vragen stellen aan het College van GS. Daarom stelden we onze vragen schriftelijk (klik hier). En in het debat zelf ging het natuurlijk alleen maar over glyfosaat en de insectensterfte. Politieke realiteit: de fracties van D66, SP en PvdA wilden zelf even ‘shinen’ met het onderwerp. GroenLinks liet niet na om hen te confronteren met de gevolgen van hun eigen beleid. Het staat er namelijk niet best voor.

Een 186 pagina’s tellende evaluatie over het biodiversiteitsbeleid van de provincie legde eind 2016 al de vinger op de zere plek: we doen te weinig om onze internationale doelen te halen, er wordt te weinig gemonitord, er is meer geld nodig en de bronnen van milieuvervuiling worden nauwelijks aangepakt en maken onterecht geen deel uit van natuurbeleid.

Grote delen van het buitengebied zijn ongeschikt voor wilde bijen. Graslanden en akkerranden moeten bloemrijker worden, gewaskeuzes gewijzigd en gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voorkomen. Dit doet een groot beroep op agrariërs, zo erkent ook Gedeputeerde Staten. GroenLinks vroeg dan ook flink door aan Gedeputeerde Johan van den Hout: hoe doet u als provincie dit beroep op hen? De provincie wijst op de samenwerking met waterschappen in Brabant Schoon Water en op de subsidies voor agrarische natuurverenigingen (onder meer stika, groenblauwe diensten).

De PVV roerde zich flink in dit debat. Misschien verrassend voor wie het niet wist, maar die fractie is zeer betrokken bij het onderwerp. Ze hebben meerdere initiatieven ingediend om de bijenstand in Brabant te vergroten. In dit debat gingen ze echter veel te ver. Ze eisten van Van den Hout dat het beleid stevig werd geëvalueerd. Waarbij de toename van de bijenstanden sinds de openstelling van de subsidie precies gemonitord zou worden. Terecht kregen ze kritische vragen vanuit coalitiepartijen: wat stel je je erbij voor en wat moet dat kosten? In vergelijking met de totale kosten voor de Bijenimpuls, € 750.000, zou de evaluatie minstens zo duur uitpakken. GroenLinks is zeer voor bijen en voor monitoring, maar dit is uit verhouding. Daarom steunden we ditmaal geen moties van de PVV rond de bijen. Wel spraken we uiteraard de steun uit voor de Bijenimpuls in het buitengebied. Daarbij aangetekend dat er veel meer moet gebeuren dan we nu doen: insectensterfte stopt niet met bloemen alleen. We moeten veel sterker aansturen op een gifvrij Brabant.