De fractie van GroenLinks Noord-Brabant heeft afgelopen vrijdag kritisch uitgehaald naar de zwaar ondermaatse circulaire uitvoeringsagenda van de provincie Noord-Brabant. Het bestuur van VVD, CDA, FvD en Lokaal Brabant probeert goede sier te maken met de visie van een circulaire samenleving, maar blijft in werkelijkheid vooral de lineaire economie stutten. Economie-woordvoerder Michiel Philippart had eigenlijk geen goed woord over voor de inzet van Gedeputeerde Staten.

,,Ze stellen geen eisen aan hun aanbestedings- of vergunningsvoorwaarden om toe te werken naar een zo’n circulair mogelijke samenleving. In plaats daarvan schemeren ze vooral met mooie woorden over kansen, uitdagingen, ambities en mooie visuals, maar als het hard moet worden gemaakt geven ze niet thuis. Dit college en circulaire ambities is een beetje zoals China met democratie; doen alsof je heel goed bezig bent, maar in werkelijkheid doe je precies het tegenovergestelde. Het is een gemiste kans voor Noord-Brabant.”

Voor zijn spreektekst heeft Michiel zich ook laten inspireren door het programma op de NPO, de Vuilnisman. ,,Daar gaat Teun van de Keuken dieper in op afvalverbranding, waterkwaliteit, covergistering en recycling. Allemaal thema’s die dicht tegen de provinciale bevoegdheid zitten. Ik heb VVD-gedeputeerde nog gewezen op de laagdrempelige, maar journalistiek zeer kwaliteitsvolle uitzendingen zodat hij en korte tijd kon zien hoe vervuilende initiatieven circulair worden verkocht. Eerder hebben we al de visie van de donuteconomie en de Brabantse Bagel proberen te verankeren in het beleid, maar helaas is dit alles aan dovenmansoren gericht. Vandaar mijn bijzonder scherpe bijdrage afgelopen vrijdag.”