GroenLinks Brabant organiseert samen met de afdeling Den Bosch, de 4de Brabantdag, deze keer in de hoofdstad van onze mooie provincie. De activiteiten vinden plaats bij Van Aken in het Werkwarenhuis aan de Tramkade 22 te Den Bosch. Het programma is bijna rond. Een mooi programma met groene en rode presentaties, workshops, een rondleiding en volop gelegenheid om te netwerken. Stel je eigen programma samen, inschrijven liefst uiterlijk 29 september 2019.

10.00 Aanmelding en infomarkt

10.30 Wethouder Ufuk Kahya heet iedereen welkom

11.00 start presentaties en rondleiding

11.00 – 11.30 Data science als volgende stap naar verandering (zaal Milaan)

  • Veel mensen zijn dagelijks bezig de belangrijke uitdagingen van onze maatschappij met passie en energie aan te gaan. Data Science biedt kansen de impact van inspanningen te verhogen, versnellen en niet te vergeten; voorspellen. Wij zorgen ervoor dat data analyse, visualisatie en machine learning altijd binnen handbereik zijn voor de organisaties die ons allemaal vooruit helpen.

11.00 – 11.30 Rijdende moestuin (zaal Tuinkamer)

  •  Marije Bleijlevens (23) is tijdens het Boostival uitgeroepen als citybooster of the year, met het haar idee ‘de rijdende moestuin’. Het doel van ‘de rijdende moestuin’ is om de mensen in de binnenstad bewust te maken van de herkomst van hun voedsel.

11.00 - 11.30 Bosch afvalwater als nieuwe bron (Loft/Balkon)

  • Ons afvalwater bevat grondstoffen als toiletpapier, kunstmest, biogas en andere stoffen. Het is belangrijke om deze grondstoffen te (her)gebruiken op weg naar Circulair NL 2050. Het waterschap grijpt de renovatie van de rioolwaterzuivering in Den Bosch aan om zoveel mogelijk biogas te halen uit het slib, het restproduct van een zuivering. Er wordt straks op de zuivering net zoveel groene energie geproduceerd als nodig is voor het zuiverings­proces. En er wordt biogas geleverd voor nabij gelegen bedrijvigheid. Ferdinand Kiestra van Waterschap Aa en Maas doet uit de doeken hoe deze unieke Bossche samenwerking in elkaar steekt.

11:00 – 11.30 Bossche Windmolen West 

  • Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West is een energiecoöperatie voor én door Bosschenaren. Met dit initiatief wordt bijgedragen aan een klimaatneutrale stad in 2050. Op bedrijventerrein De Rietvelden wordt de eerste coöperatieve windmolen van ’s-Hertogenbosch gebouwd: de Bossche Windmolen West. Deze windmolen is onderdeel van toekomstig Windpark De Rietvelden dat uit 4 windmolens zal bestaan. De coöperatieve windmolen zorgt ervoor dat de voordelen die energiebesparing en groene energie opleveren, terechtkomen bij de mensen die het meest met het windpark te maken krijgen: omwonenden en kleine bedrijven in de directe omgeving. Coöperatie BWW heeft geen winstoogmerk; de coöperatie wordt op vrijwillige en onbezoldigde basis gerund door een aantal betrokken en gedreven burgers.

11.00 - 12.00. Rondleiding “Kop van ’t Zand” door Noël Josemans, cultureel aanjager en Bosschenaar’.

  • De Kop van 't Zand is dé gebiedsontwikkeling voor de toekomst van 's-Hertogenbosch. Met de ligging aan het water nabij het bourgondisch stadscentrum heeft dit gebied veel potentie. Wonen, werken, zorg en horeca, het is er allemaal mogelijk.

11.30 – 12.00 Data science als volgende stap naar verandering 

11.30 – 12.00 Rijdende Moestuin  

11.30 - 12.00 Bosch' afvalwater als nieuwe bron

11.30 - 12.00 Bossche Windmlen West

12.00 – 12.45 "PAS op de plaats of vlucht naar voren"

  • Plenaire discussie met GroenLinks-gedeputeerde Rik Grashoff, Statenlid Tom Ludwig en Wim van Opbergen, voorzitter Werkgroep behoud de Peel. “PAS op de plaats of vlucht naar voren”: een discussie over wat het sneuvelen van het Programma Aanpak Stikstof betekent voor Brabant. Wat zijn de kansen of staan er vooral beren op de weg?

12.45 – 13.30 Lunch en info markt 

13.45 Start presentaties en workshops

13.45 – 14.15 Voor elkaar aan de slag 

Stichting Voor elkaar aan de slag (Veads) is een broedplaats voor starters en gevestigde burgers die een plekje zoeken om te leren en werken. Een bruisende locatie aan Hinthamereinde 6 in 's-Hertogenbosch met vele mogelijkheden. Bij Veads bazaar staat ontmoeten en ontwikkelen centraal. Je kan er kleine spullen doneren en in contact komen met de vrijwilligers. In het Veads leerwerkpark kunnen mensen met een afstand toto de arbeidsmarkt kleine reparaties uitvoeren en creatief bezig zijn aan de gedoneerde spullen, die gepimpt kunnen worden.

13.45 – 14.15 Presentatie Social Label (eigen locatie)

  • Bij Social Label werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt samen met ontwerpers aan verschillende productlijnen. Samenwerking rond innovatieve processen helpt deze mensen om weer mee te doen in de samenleving. De productlijnen vertellen het verhaal van de makers. De initiatiefnemers vertellen tijdens hun presentatie graag meer over hun werkwijze en de noodzaak hiervan.

13.45 – 14.15 De zorgoppas

  • Zorgoppas is een platform dat ouders met kinderen die zorg nodig hebben, aan een geschikte oppas helpt. Zij brengen de gezinnen en (parttime) zorgverleners, ervaringsdeskundigen en studenten van zorgopleidingen bij elkaar. De beslissing over wie vervolgens met elkaar verder gaan, ligt bij de ouders.

13.45 – 14.45 Rondleiding “Kop van ’t Zand” met Noël Josemans

13.45 – 14.45 Fijnstof meters maken (zaal London, 1ste etage)

  • Fijn! Stofmeters maken. In deze workshop ga jij letterlijk je eigen fijnstofmeter maken die mee gaat draaien in een burgerwetenschapsproject. Kosten: 40 euro. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer informatie over waar hoeveel fijnstof voorkomt. Tipje van de sluier: staat jouw fijnstofmeter hier straks tussen https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/ ?

14.15 - 14.45 Voor elkaar aan de slag

14.15 - 14.45 Social Label (eigen locatie)

14.15 - 14.45 De Zorgoppas

15.00 – 15.45 Groeiende tweedeling in Nederland; uitdagingen en oplossingen (grote zaal)

  • met Paul Smeulders Tweede Kamerlid en woordvoerder huisvesting, Ufuk Kahya wethouder met o.a. onderwijs en talentontwikkeling in de portefeuille en Joke de Kock, manager schuldhulpverlening in de gemeente Tilburg.

15.45 Afsluiting door Statenlid en fractievoorzitter Hagar Roijackers

16.00 Borrel

Enkele praktische zaken

  • We vragen 5 euro entree waar je naast deelname aan alle activiteiten ook koffie, thee en twee consumptiebonnen voor terug krijgt.
  • De lunch is voor eigen rekening: je kan voor 10 euro bij Van Aken eten als je je daarvoor opgeeft en vooraf betaalt bij de inschrijving. Deze lunch is vegetarisch of veganistisch. In de omgeving zijn diverse eetgelegenheden. Aanmelden voor de lunch is mogelijk tot en met 29 september!
  • Per workshop is ruimte voor maximaal 30 personen.
  • Als je wilt deelnemen aan de rondleiding: die vindt buiten plaats dus houd rekening met eventueel slecht weer.
  • De locatie is op loopafstand van het centraal station in Den Bosch (circa 10 minuten). Er is voldoende parkeergelegenheid in de directie omgeving. Als je assistentie wilt om op de locatie te komen, laat ons dat dan even weten.

De ruimten op de 1ste etage zijn alleen per trap te bereiken, er is géén lift. De plenaire ruimte, Kameraden, VEADS en Social Label zijn toegankelijk voor rolstoelers. Zo nodig, kan er gebruik gemaakt worden van het aangepaste toilet bij de Verkadefabriek.

Ga naar het aanmeldingsformulier en meld je aan!