GroenLinks Brabant wil dat bij het bepalen van locaties voor windmolens langs de A16 maximaal rekening wordt gehouden met de belangen van omwonenden en dat zij met voorrang eigenaar van de windmolens moeten kunnen worden.

Dat minimaal 25 procent van de windmolens in eigendom van omwonenden komt, is een mooie eerste stap. “Maar de inzet moet zijn om liefst alle molens in eigendom te krijgen van de Brabantse kleinverbruikers (huishoudens en MKB-bedrijven), met voorrang voor diegenen die er omheen wonen”, aldus GroenLinks statenlid Arno Uijlenhoet. Naar aanleiding van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NDR) heeft GroenLinks vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.



Brabander is drager van samenleving, geen sluitpost

De Brabantse burgers moeten niet als sluitpost worden gezien, maar als dragers van de samenleving. Zij betalen de hoogste energiebelasting. Met die belasting zorgen zij dat er subsidiegeld beschikbaar is om het windpark überhaupt mogelijk te maken. “Dan is het ook logisch dat zij er als eerste van moeten kunnen profiteren”, vindt Uijlenhoet. Bovendien is het voor de Brabantse economie en sociale veerkracht veel beter. Via lagere energielasten houden Brabanders zo structureel meer geld over, meer dan dat investeerders of grootverbruikers zouden uitsparen wanneer zij eigenaar van de molens zouden zijn. Over de looptijd van het windpark, gaat het zo om een besparing van tientallen miljoenen Euro’s, aldus Uijlenhoet. Provincie, gemeenten en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) zouden zo nodig een faciliterende rol moeten vervullen.

Wat zijn gevolgen van grotere windturbines?

Verder wil GroenLinks inzicht in de wijze waarop de provincie omgaat met de totale windtaakstelling van 470,5 Megawatt voor heel Brabant. Waar is welk deel van het opgesteld vermogen voorzien? En wat is het effect van hogere windmolens die meer vermogen leveren? Hebben we dan minder turbines op minder plaatsen nodig? Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de omvang van het windpark langs de A16, die nu 100 Megawatt groot moet worden.

Tenslotte vraagt GroenLinks aandacht voor de inbreuk op natuurwaarden, milieuaspecten en een goede compensatieregeling voor schade naar Deens voorbeeld.