Onze natuurgebieden zijn veelal afzonderlijke eilandjes geworden. Dieren kunnen daardoor lastig migreren, wat impact heeft op de ontwikkeling van populaties. Voor GroenLinks is de versnelling in de aanleg van verbindingszones van groot belang. Met name de EVZ’s op land lopen achter. 

De fractie van GroenLinks heeft een flink aantal vragen over het voorstel Actualisatie omvang provinciale EVZ's en EVZ-opgave voor het Groen Ontwikkelbedrijf. GroenLinks vraagt het college o.a. om hier de komende tijd een tandje bij te zetten en de gemeenten actief te benaderen om te komen tot een planning. Elk jaar vertraging betekent dat soorten niet kunnen migreren. 

Een ander punt is dat een aantal dijken niet wordt aangemerkt als EVZ.  Indien dijken ecologisch beheerd worden kunnen zij van grote waarde zijn voor belangrijke soorten. GroenLinks, PvdA, CU/SGP, D66 en Groep Rutjens/JA21 dienen daarom een motie in om -samen met de waterschappen en Rijkswaterstaat- te onderzoeken hoe we onze Brabantse dijken beter kunnen beheren. 

Er zijn bij de gezamenlijke natuurorganisaties bezwaren over een aantal trajecten die worden geschrapt. Deze trajecten zouden andere natuurgebieden verbinden en/of ecologisch zeer waardevol zijn. De reactie op deze zienswijzen laat ernstig te wensen over. GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en D66 dienen daarom een amendement in om de trajecten waar nu nog ernstige twijfel over bestaat nog te behouden.  

De motie Bloemrijke Dijken heeft unanieme steun gekregen, het amendement helaas niet daarom heeft GroenLinks uiteindelijk tegen gestemd.