Vandaag zijn Provinciale Staten geïnformeerd over het (ontwerp) Regionaal Water en Bodem Programma 2022 -2027 (RWBP). Tom Ludwig is met de woordvoerders en de gedeputeerde Smit in gesprek gegaan over het contourendocument en het ontwerp RWBP. GroenLinks heeft input meegegeven voor van het ontwerp RWBP dat in februari door Gedeputeerde Staten wordt vastgesteld. Lees hier de inbreng van Tom Ludwig.
"Brabant verdroogt. De combinatie van klimaatverandering, de toenemende grondwateronttrekkingen en een inrichting van ons land dat is gericht is op water afvoeren in plaats van vasthouden, is desastreus. Met name voor onze prachtige natuur: beken en vennen vallen droog, risico neemt toe op natuurbranden, bossen verdrogen en weide- en akkervogels moeten bikken in de harde grond op zoek naar insecten. Maar ook voor de landbouw is het problematisch. Onttrekkingen stijgen en gewassen verpieteren. Dit betekent dat rigoureuze veranderingen nodig zijn. Een klein beetje bijsturen is er niet meer bij, het roer moet om. Dat hebben we, op PVV na, met zijn allen afgelopen voorjaar ook besloten bij de klimaatadaptatievisie. Naast de middelen hebben we ook principes vastgesteld: ‘Niet meer water gebruiken dan is aangevuld’ was er zo een. Ook zijn we nu meegenomen met de doelen voor het regionaal programma water en bodem. Terechte, ambitieuze doelen.
Echter ik mis alleen nog een doorkijk naar de middelen en acties: wat gaan we doen om die ambities te bereiken? Wat GroenLinks betreft zijn er voor het tegengaan van verdroging en het op orde brengen van de waterkwaliteit geen taboes. Geldt dat ook voor de gedeputeerde?
Waterpeilen verhogen, bufferzones rondom natuur vergroten, grondwaterheffing voor grootverbruikers verhogen en het bereik vergroten, stoppen met de vrijstelling van wateronttrekkingen onder de 10 kuub per uur, intrekken van niet benutte ruimte in vergunningen, strengere eisen aan beregening, het reduceren van wateronttrekkingen onder natuurgebieden en zoeken naar andere bronnen voor waterwinning. Wat ons betreft moet het allemaal op tafel liggen. Hoe komt dit terug in het milieuonderzoek zo vraag ik de gedeputeerde?
De opgave op de verdroging van Brabant te keren kunnen we niet alleen. De waterschappen, de drinkwaterbedrijven, de landbouw en gemeenten: we moeten allemaal aan de bak. De waterschappen pleiten daarom voor het instellen van brede adviescommissie. De gedeputeerde heeft zich al eerder, toen ik mondelinge vragen stelde over de onttrekkingsvergunning van Refresco, daarover positief uitgelaten. Hoe staat het nu hiermee? En tot slot: Heeft de gedeputeerde al kennis genomen van het Deltares onderzoek over de grondwaterbehoefte van de natuur? Wat neemt hij mee uit dit onderzoek? Graag een reactie.