Een buitenkansje voor Breda, de transformatie van het Suikerunieterrein. De eerste van 10-12 regiodeals voor binnenstedelijke transformatie. Maar zo’n investering kunnen we als provincie niet nog eens tienmaal doen. Onze zorgen over mobiliteit, bodem en sanering, geur, energie en betaalbare woningbouw zijn bovendien niet weggenomen.

Het was een besluit dat niet geruisloos voorbij de Staten ging.

De belangrijkste ticket waarop de aankoop aan ons wordt verkocht is natuurlijk woningbouw. Álle partijen willen dat we voor de Brabanders gaan bouwen-bouwen-bouwen. Maar wat verschijnt daar nu eigenlijk straks? Ik sprak eerder mijn vrees uit voor een ‘yuppenwijk met randweg’, en die inschatting bleek zo gek nog niet bleek na raadpleging van de nagekomen stukken. 70% van de woningen wordt vrije koopwoning voor een koopbedrag dat waarschijnlijk rond de half miljoen komt te liggen. Dat is alleen weggelegd voor 3x modaal. Dus niet voor starters, leraren, verpleegsters en agenten. Weliswaar is er in Breda een GroenLinks-motie aangenomen om dit te verbeteren, maar de Brabantse Gedeputeerde Ronnes gaf niet aan dat hij nu van plan is nader te sturen.

De wegontsluiting is een tweede zorg. Voor de aangrenzende Noordelijke Rondweg is 630 miljoen euro nodig, zo bleek uit informatie die ná het raadsbesluit over het CSM-terrein beschikbaar werd.

Dan geur. Dat gaat nog wat worden daar met de Mentosfabriek. Onduidelijk is nog welke oplossing er komt.

Het onderwerp bodem dan. De grond bevat zware verontreinigingen met metalen, PAKs, benzeen, het potentieel kankerverwekkende formaline en asbest. Er is NIET gekeken naar de risico’s die de bodemverontreiniging oplevert voor het ecosysteem.

Na het saneren kan er gebouwd worden. Nu bestaande huizen allemaal energetisch gerenoveerd moeten worden, is het toch alleen maar economisch en ecologisch verstandig om deze nieuwe huizen energieneutraal of zelfs energiepositief aan te leggen. Hierover is nog niets vastgelegd.

Was het dan alleen maar bar en boos? Nee. Het gesprek tussen Gedeputeerde en Staten was beter dan bij de Themavergadering; heel prettig. Wel valt op dat veel van de vragen en zorgen van de Staten komen pas aan bod bij de Ontwikkel- en Realisatiestrategie.

Wij krijgen nu geen toezegging van de Gedeputeerde dat er gebouwd gaat worden voor 50-50 aan sociaal en vrij segment. Wel gaat hij de wens van PS bestuurlijk inbrengen. Maar dit geeft ons nog geen garantie, mochten straks de kosten tegenvallen, en de projectontwikkelaar wil natuurlijk wel winst maken.

We zijn nog niet gerustgesteld over de Noordelijke Rondweg en vermoeden dat we daar straks onvermijdelijk aan moeten bijbetalen met tientallen miljoenen of meer, omdat we nu eenmaal ook terreineigenaar zijn en de ontwikkeling hebben aangejaagd.

De geuroplossing zit in de taxatie, maar de specifieke oplossing kennen we nog niet, laat staan het commitment van Perfetti-Van Melle om hieraan mee te werken, en te blijven meewerken.

Het benodigde zeer omvangrijke bodemonderzoek moet nog worden uitgevoerd, dus we hebben nog geen nader ecologisch en milieukundig beeld. We kennen nog niet de precieze kosten. De keuze voor licht of zwaar saneren moeten nog worden gemaakt. Er wordt volgens de Gedeputeerde ‘slim gesaneerd’ en alles zit al in de berekeningen. Maar er is echt veel fout gegaan met sanering in het verleden, en dit stelt ons niet gerust.

Wel kregen we de toezegging dat er een Statenmededeling komt bij de Ontwikkel- en Realisatiestrategie. Met informatie over Mobiliteit, Bodem en Sanering, Geur en Woningbouw (betaalbaarheid en energie).

Omdat deze cruciale informatie pas komt nadat we het geld al moesten reserveren, hebben we toch tegengestemd. Met als stemverklaring: onze zorgen over mobiliteit, bodem en sanering, geur, energie en betaalbare woningbouw zijn niet weggenomen. Wij zien teveel risico’s en kunnen daarom nu niet instemmen

Het voorstel had voldoende steun van andere partijen. De koop kan daarmee definitief gemaakt worden.

Voor geïnteresseerden en toekomstige Statenleden die dit dossier blijven volgen: lees hieronder de volledige spreektekst in de eerste en tweede termijn.