Op 16 december 2016 werd vlak voor het kerstdiner het startdocument van de Brabantse omgevingsvisie besproken in de vergadering van Provinciale Staten. Een belangrijk strategisch thema voor Brabant als een van de laatste agendapunten voor het kerstreces. Dat is toeval of niet?

De Gedeputeerde had toegezegd om in een Memorie van Antwoord de discussie van de themavergadering van 2 december 2016 samen te vatten. We ontvingen helaas een flinterdunne Memorie van Antwoord van 2 A4-tjes die niet recht deed aan de gevoerde discussie in de themavergadering. Sjo Smeets: “Tussen de regels door is GroenLinks op zoek naar de inhoud”. Na een pittig debat ontvingen we in ieder geval de toezegging dat Natuur en Landschap belangrijke onderdelen zullen vormen van de Brabantse Omgevingsvisie.

De Brabantse Omgevingsvisie is qua proces in de startfase en zal in het volgend jaar inhoud krijgen. We gaan van dromen, denken naar durven en straks doen. De fractie van GroenLinks was positief over de processtappen tot op heden van het Omgevingscafé bij vliegveld Seppe ofwel Breda International Airport, de interviews met Brabanders tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven tot aan de creatieve sessie op de markt in Bergen op Zoom waarbij ook burgers konden aansluiten. Ook ten aanzien van het instellen van de ‘Brabantse pioniers’ als forum zijn we positief en het opstarten van  een aparte website (www.omgevingsvisienb.nl)

De fractie van GroenLinks had al eerder aangegeven dat de natuurvisie een onlosmakelijke onderdeel moet zijn van deze Brabantse Omgevingsvisie. En dat geldt ook voor het landschap in Brabant. Natuur en landschap mogen als opgave 5 worden toegevoegd. Daarnaast heeft de  GroenLinks fractie aandacht gevraagd voor de mogelijkheden van burgerparticipatie. De fysieke leefomgeving is immers voor veel Brabanders belangrijk voor het welbevinden.

Het startdocument was naar onze mening een eerste en te globale aanzet en behoeft nog een verdiepingsslag. Al deze ontwikkelingen vragen om een schaaldiscussie en strategische keuzes en ook de noodzaak om na te denken over verschillende scenario’s voor de toekomst van onze fysieke leefomgeving in Brabant. Dat betekent vooral het versterken van de maatschappelijke, sociaal-economische en ecologische verhoudingen op lokaal niveau: een sterke basis. Zoals een ecosysteem: divers, fijnmazig, verbonden.