Op regelmatige basis gaat de Statenfractie op werkbezoek in de regio. Onlangs werd West-Brabant aangedaan, een regio met uitdagingen op het gebied van economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Het programma voor dit werkbezoek richtte zich op drie actuele thema's: duurzame energie, economische ontwikkeling en mobiliteit over spoor. De gesprekken met vertegenwoordigers van betrokken organisaties bleken stuk voor stuk informatief.
Bres Bredase Energie Coöperatie
Het werkbezoek startte bij de Bredase energiecoöperatie BRES. Gesproken werd met voorzitter Jan Schouw en enkele collega’s. Gespreksthema’s waren woningisolatie, regionale samenwerking, zonne-energie en windenergie. Rond 11.30 uur werd de eerste van binnenuit geïsoleerde Nul op de Meter-woning in de regio bezocht. Een belangrijk advies van BRES aan de Provincie was om de financiering van woning-isolatieprojecten en projecten op het gebied van collectieve opwek (zon, wind, aardwarmte) eenvoudiger te maken door middel van een zogeheten ‘loan to value’-financiering: Een coöperatie doet de primaire investering, de leden betalen de investering terug middels de besparing op energie. Vooral voor isolatie kan dit goed werken omdat er zekerheid van energieprestatie is. De provincie zou hier via een fonds kunnen helpen.
Regio West-Brabant
Rond lunchtijd waren we welkom bij de Regio West-Brabant in Etten-Leur, het samenwerkingsverband van de 19 West-Brabantse gemeenten. Directeur Mart Dircks en enkele collega’s lichtten de fractie in over de economische kansen en uitdagingen voor de regio. De positie van de regio blijkt de afgelopen periode te zijn versterkt, ondanks nog steeds grote uitdagingen op het gebied van vergrijzing en werkgelegenheid in met name het westen van West-Brabant. De aangesloten gemeenten herkennen een gezamenlijke opgave/agenda. De regio kenmerkt zich door een netwerk van kleinere en middelgrote ondernemingen. Er is geen bedrijf dat echt de boventoon voert. Dat biedt kansen om belangrijke sectoren als agro & food, chemie, maakindustrie en logistiek te kantelen in een duurzame richting. De sterke afhankelijkheid van olie en gas maakt die ommezwaai wel tot een grote uitdaging. Een agenda voor deze kanteling staat nog maar aan het begin. Er is dus nog werk aan de winkel.
VAG – gemeente Halderberge
In de middag sprak de fractie met vertegenwoordigers van Vereniging Alternatief Goederenspoor (VAG) West-Brabant in aanwezigheid van de burgemeester Giel Janssen van Halderberge. Er bestaan veel vragen over de informatie en de berekeningsmethodiek die hebben geleid tot het besluit Basisnet om gevaarlijke goederentreinen op de huidige, verouderde sporen te laten rijden en niet te kiezen voor een nieuw tracé. Omdat de zogeheten ‘giftreinen’ dwars door kernen gaan en vlak langs woningen is een calamiteit zoals in het Belgische Wetteren niet ondenkbeeldig. De VAG gaat hierover de Staten nader informeren tijdens een ronde tafelbijeenkomst die op initiatief van GroenLinks Brabant op vrijdag 26 februari wordt gehouden.
De informatieve dag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel in café De Beyerd te Breda. Wil je meer informatie ontvangen over het werkbezoek? Neem dan contact op met statenlid Arno Uijlenhoet, auijlenhoet@brabant.nl.