GroenLinks Brabant heeft zich altijd verzet tegen De Ruit om Eindhoven. Sinds de verkiezingen in maart van dit jaar is er gelukkig geen politieke meerderheid meer voor een oostelijke randweg. De vraag is nu wel wat er met de middelen gaat gebeuren die voor de zogeheten Ruit waren bestemd.
Het gaat om een bedrag van ruim 270 miljoen aan Rijksgelden. Om deze middelen voor Brabant te behouden worden inmiddels alternatieve plannen ontwikkeld. Gedeputeerde Staten is daarom in gesprek met betrokken gemeenten, bedrijven en belangengroepen, waaronder Stuit de Ruit. Op 4 november a.s. bespreken GS de Brabantse plannen in het bestuurlijk overleg (BO MIRT) met Minister Schulz.GroenLinks Brabant heeft zich altijd verzet tegen De Ruit om Eindhoven. Sinds de verkiezingen in maart van dit jaar is er gelukkig geen politieke meerderheid meer voor een oostelijke randweg. De vraag is nu wel wat er met de middelen gaat gebeuren die voor de zogeheten Ruit waren bestemd. Het gaat om een bedrag van ruim 270 miljoen. Om deze middelen voor Brabant te behouden worden inmiddels alternatieve plannen ontwikkeld. Gedeputeerde Staten is daarom in gesprek met betrokken gemeenten, bedrijven en belangengroepen, waaronder Stuit de Ruit. Op 4 november a.s. bespreken GS de Brabantse plannen in het bestuurlijk overleg (BO MIRT) met Minister Schulz.
GroenLinks Brabant zet in op een breed mobiliteitsperspectief voor Zuidoost-Brabant. Aantasting van de volksgezondheid, verslechtering van de leefomgeving en het klimaatvraagstuk vragen om een fundamentele herbezinning op ons transportsysteem. Wat de situatie om Eindhoven betreft is het vertrekpunt dat 80-90% van het autoverkeer in de spits gericht is op de eigen regio en dus niet wordt veroorzaakt door (transport)verkeer van buiten de regio. Bijvoorbeeld van en naar Rotterdam en/of Antwerpen naar Duitsland en Limburg. Het ontwikkelen van alternatieven voor autoverkeer in het stedelijk gebied is daarom van cruciaal belang.
Daarom pleitte Arno onlangs bij de behandeling van De Ruitgelden voor de volgende punten:
- Concrete knelpunten op het hoofdwegennet en regionale verbindingswegen aanpakken en daarbij vol inzetten op intelligente transportsystemen (ITS).
- Ontwikkel voor het stedelijk gebied Eindhoven-Helmond een Daily Urban System. Het gaat hierbij om het maken van een schaalsprong in OV, fiets- en wandelnetwerken en verbinding van het autonetwerk. Extra investeringen in HOV en een eventuele lightrailverbinding tussen Eindhoven en Helmond passen hierin.
- Maak een schaalsprong in fietsverkeer. Met het toenemend aantal E-bikes en nieuwe vormen van fietsmobiliteit (semi-overdekt) groeit de behoefte aan snelfietsroutes, aanpak van knelpunten en stallingsplaatsen.
- Zet in op leefbaarheidsmaatregelen langs de A58, de A67 en de A2 Zuid. Denk aan extra en duurzame geluidsschermen, energieopwekkend asfalt en alternatieve wegbedekking, de verdiepte ligging van wegen, tunnels voor fietsers en voetgangers onder verkeers- en spoorwegen.
- Zet in op internationale treinverbindingen, naar Duitsland (Keulen-Frankfurt) en België (Brussel). Liefst in hogesnelheidsvorm. Vanuit dit perspectief hoort er ook een station bij Eindhoven Airport.
In de plannen die worden ontwikkeld wordt een belangrijke plaats toegekend aan de N279, de provinciale weg van ’s-Hertogenbosch via Veghel naar Helmond. GroenLinks wil voorkomen dat deze weg een semi-autosnelweg wordt en als vervanging van de A2 gaat dienen. Dus niet 2x2 rijbanen met ongelijkvloerse kruisingen over de gehele lengte en geen rondweg rond Dierdonck. Voorkomen moet worden dat de voormalige Ruit niet op een ondoorzichtige manier een Driehoek om Eindhoven wordt. Want dan hebben we via een achterdeur alsnog een ‘rondweg’ om Eindhoven gerealiseerd, waarvan de meerwaarde niet is bewezen! De slimste regio van de wereld moet voor slimme mobiliteitsoplossingen gaan en niet voor meer asfalt. Wordt vervolgd!