De omvorming van de Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij (TOM): GroenLinks heeft veel bedenkingen tegen de gevraagde investering van 75 miljoen. “Waarom komt GS er nu pas mee?”

De TOM, een samenwerkingsverband van de provincie en ZLTO, beheert onder meer de gronden van het Agro en Food Cluster Nieuw-Prinsenland bij Dinteloord. De gronduitgifte blijft echter achter bij de verwachtingen. Er zijn drie bedrijven op Nieuw-Prinsenland gevestigd en er is nog 200 hectare grond uitgeefbaar. De TOM gaat al de andere glastuinbouwactiviteiten elders in Brabant afstoten en zich helemaal toeleggen op het gebied bij Dinteloord. De naam van TOM verandert hierdoor in Ontwikkelingsmaatschappij Glastuinbouw voor het AFC Nieuw-Prinsenland (OGNP). Die overgang gaat gepaard met een kapitaalinjectie van 75 miljoen euro.

GroenLinks heeft veel bedenkingen tegen de gevraagde investering van 75 miljoen, zegt fractievoorzitter Patricia Brunklaus. “GroenLinks heeft de afgelopen jaren keer op keer gevraagd om met een oplossing te komen voor de projecten van de TOM en de  glastuinbouw. Eindelijk, aan het einde van de bestuursperiode, ligt dit voorstel er dan. Had dat nu niet eerder geagendeerd kunnen worden? Waarom komt GS er nu pas mee?”

Solitaire kassen tot 3 hectare blijven toegestaan, schetst Brunklaus. “Er komen geen inspanningen meer om deze te concentreren. Heeft GS hier haar interesse opgegeven omdat hier geen slagkracht is om te investeren?” Patricia wijst op de projectlocatie van de TOM in Deurne. “Daar lukt het ook niet en lijkt de provincie haar geld kwijt te zijn. Het gaat om 135 hectare en bijna 19 miljoen! Nu wordt voorgesteld om de TOM om te vormen om zich alleen bezig te houden met AFC-Prinsenland. Gebied dat bestemd was voor de tuinders uit het Westland, waarvan velen al elders zijn gevestigd. Wederom een risicovol project zonder enige fatsoenlijke onderbouwing, maar alleen maar mooie woorden. Een bedrijfsplan is er niet, er is een optelling gemaakt met scenario’s die moeten dienen als onderbouwing. Hoe kunnen wij afwegen dat deze investering zichzelf gaat terugverdienen zoals aangegeven in het voorstel?”

GroenLinks verwijt andere partijen dat zij, op basis van een flinterdunne onderbouwing, ‘ja’ zeggen tegen deze plannen. Regelmatig zag de TOM de afgelopen jaren haar plannen niet slagen. “Ligt dat aan de slechte economische condities voor de glastuinbouw de afgelopen jaren. Deels. Ligt dat aan de TOM? Waarschijnlijk deels. Het is enorm lastig om erachter te komen waar het precies aan ligt. Voor de gevraagde investering van 75 miljoen zijn er een aantal vertrouwelijke stukken waar ik niets over mag zeggen. In de commissie heeft gedeputeerde De Boer gezegd dat hij zich baseert op cijfers van de Rabobank voor de plannen. Waarom hebben wij die niet gekregen? Heel actueel deze week: een uitzending van Brandpunt over glastuinbouwers die door de plannen van de Rabobank volledig aan de grond waren geraakt. Moeten wij een investering van de 75 miljoen baseren op cijfers van de Rabobank?”

Moet er dan maar helemaal niets met de glastuinbouw? Dat is ook niet de bedoeling, benadrukt Patricia. “Maar waarom is ons geen scenario gepresenteerd in fasen? We hebben het hier over een bedrijf dat het gewoon niet goed doet. Tot slot: er wordt voorgesteld om pas over vier jaar te evalueren. Gezien het grote risico is dit niet verstandig en niet uit te leggen. PS moet hier de vinger aan de pols kunnen houden. Het gaat hier om veel geld en een sector waar het helaas niet goed mee gaat. Onze motie met het verzoek om een voortgangsrapportage over 2 jaar haalde een meerderheid.