Afgelopen week kreeg het plan van de Provincie Brabant om de RUIT rond Eindhoven te voltooien een ‘linkse directe’. Na heftig lobby-werk vanuit de oppositie nam de Tweede Kamer een motie aan om de 271 miljoen Rijksbijdrage aan dit project een andere bestemming te geven. Die gaat nu naar verbetering van de A67 en de A58. Daar zijn echte problemen. Ook kan er geld gaan naar ‘smart mobility’ om verkeersproblemen rond Eindhoven op te lossen.

GroenLinks, alsook de PvdA, D’66, PvdD hebben zich in de Provincie vanaf juni 2011 heftig verzet tegen het plan om een rondweg rond Eindhoven en Helmond tot stand te brengen. Dat startte met een Structuurvisie Noord-Oost Corridor, waarin zowel de aanleg van wegen, een gebiedsimpuls als nul-plus maatregelen (fietspaden, OV, etc) zaten. Al direct was er groot verzet van natuur- , milieu- en bewonersgroepen tegen met name de aanleg van nieuw asfalt door het Dommeldal en rond Dierdonk. En ook tegen de verbreding van de N279 van Veghel tot Asten. Echter het plan werd ondersteund in de Staten door een meerderheid van VVD, CDA, SP en PVV. Zonder de SP was er ook een meerderheid. De SP wenste zich aan de coalitieafspraken te houden, maar nam een standpunt in dat lokaal en landelijk binnen de SP niet gedeeld wordt.

De Tweede Kamer moest in 2013 echter nog bevestigen of ze de Rijksbijdrage van 271 miljoen aan dit project wenste te verstrekken. Daartoe wilde ze nog een nadere toetsing vanwege twijfels over nut en noodzaak van dit project, middels een maatschappelijke kosten baten analyse (MKBA) van de door de Provincie voorgestelde Voorkeurs variant van de RUIT. Onder andere door een kritische Second Opinion over die MKBA bleef vorige week een meerderheid in de Tweede Kamer tegen de RUIT. Die kritiek luidde dat de baten te hoog en de kosten te laag of geheel niet waren berekend. Met name de effecten op natuur, milieu en leefomgeving waren niet in geld uitgedrukt en dus niet te vergelijken met de kosten en baten die wel in geld waren uitgedrukt b.v. reistijden, infrastructuur, etc. Buitengewoon opmerkelijk bij die uitslag over de motie was dat de PVV er eveneens voor had gestemd! Foutje, bedankt. Overigens waren die stemmen niet nodig voor een meerderheid.

In de tussentijd was het draagvlak voor de RUIT op lokaal niveau ook geheel gewijzigd. Na de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar kwamen of bleven linkse partijen deel uitmaken van de nieuwe coalities. Eindhoven, Helmond, Laarbeek, Nuenen en Son Breugel verklaarden zich tegen de Voorkeurs variant RUIT, met onder andere de beruchte Oost-West verbinding door het Dommeldal en de omleiding door EHS bij Dierdonk.

Door dit alles is het plan voor de RUIT nog niet van tafel, maar heeft wel een enorme deuk opgelopen. De minister kan de motie van de Kamer nog terzijde leggen, maar dat zal ze niet doen, vanwege de splijtzwam in de coalitie met de PvdA. Gedeputeerde van Heugten kan ook een beperkter variant voorstellen, waarin een magere RUIT betaalbaar blijft. Of hij kan extra geld lospeuteren bij de Staten, waar hij nu nog een meerderheid heeft. Hoe dan ook, GroenLinks blijft zich met andere progressieve partijen verzetten. Gesteund door velen. Zie ook www.stuitderuit.nl

Theo Bouwman

tbouwman@brabant.nl