Over minder dan drie maanden is het zover. Dan is de jeugdzorg weg bij de provincie en nemen de gemeenten de uitvoering ter hand. Begin oktober kwam zelfs uitgebreid in de media dat 50% van de ambtenaren zegt dat hun gemeente er niet klaar voor is. Dit zijn hele zorgelijke berichten. Alle reden om goed geïnformeerd te blijven bij de laatste loodjes van dit overdrachtsproces. Kan de provincie nog iets doen voor gemeenten? Om hier achter te komen polste Patricia Brunklaus de GroenLinks raadsleden in Brabant hierover en stelde zij vragen aan Gedeputeerde Staten.
Volgens GS loopt de overdracht van de jeugdzorg in West- en Midden Brabant redelijk goed loopt. Ook in Noord-Oost lijkt de overdracht onder controle. In de regio Eindhoven is er nog geen duidelijk beeld omdat de aanbestedingsprocedure waar de gemeenten voor hebben gekozen nog niet is afgerond. De reacties van de GroenLinks raadsleden geven echter een ander beeld. Gemeenteraden hebben nog geen besluit genomen en raadsleden hebben nog weinig informatie ontvangen over de inrichting van de jeugdzorg in hun gemeente. Dat betekent dat er door raden nog maar weinig invloed kan worden uitgeoefend op het hele proces.
De grootste zorg voor de provincie is de goede overdracht van Bureau Jeugdzorg. BJZ valt tot 2015 onder de provincie en voert ook justitietaken uit zoals Onder Toezicht Stellingen (OTS). Hiertoe is in april de Stuurgroep Veranderopgave Bureau Jeugdzorg van start gegaan. In deze stuurgroep zit per regio een wethouder met mandaat (uit Oss, Helmond, Waalwijk, Tilburg en Bergen op Zoom), de gedeputeerde en de directeur van BJZ. De gemeentes hebben in overleg met de provincie besloten om BJZ tot 2016 in stand te houden. Dat levert een besparing op van vele miljoenen. Waren de frictiekosten ingeschat op 21 miljoen, volgens GS wordt dit uiteindelijk 8 miljoen euro. Er vallen ook maar 37 ontslagen in plaats van de ingeschatte 198.
De vragen die GroenLinks stelde aan GS luidden:
Hoe staan we ervoor in Brabant wat betreft de transitie, zijn de gemeenten er klaar voor? Wat kan de provincie eventueel nog meer doen om gemeenten en organisaties te helpen? En heeft het zin om een rondje te maken langs de gemeenten, of via de stuurgroep transitie van de Jeugdzorg de vraag uit te zetten met welke knelpunten we nog kunnen helpen?
De gedeputeerde geeft aan dat de provincie gedaan heeft wat zij kan om te komen tot een echte vernieuwing van de Jeugdzorg, maar dat het uiteindelijk de gemeenten zelf zijn die daarover beslissen.” De provincie volgt de overdracht en afbouw van BJZ. En het Rijk kijkt volop mee. De opbouw van de "nieuwe" jeugdzorg vindt plaats binnen de verschillende regio's. Daarover wordt wel gesproken in de stuurgroep, maar er is geen mandaat om daarover afspraken te maken of besluiten te nemen.”