De groene partijen GroenLinks (Nederland) en Groen (Vlaanderen) roepen de Nederlandse en Belgische regering op om geen giftreinen meer door woonkernen te laten rijden. Na het ongeval in het Oost-Vlaamse Wetteren is de bezorgdheid van de mensen over de veiligheid van dergelijke gevaarlijke transporten vlakbij woonwijken sterk toegenomen. Er moet een alternatief komen voor het huidige gifspoor over de Brabantroute in Nederland en over spoorlijn 12 in Vlaanderen.

De Groenen van West-Brabant en Noord-Antwerpen stellen voor dat opnieuw werk gemaakt wordt van de ROBEL-verbinding tussen Rotterdam en België  in Nederland en de spoorlijn 11 in België. De ROBEL-lijn zou moeten worden opgenomen in het Basisnet voor gevaarlijke spoortransporten in Nederland en in het meerjaren-investeringsprogramma van de NMBS in België. Op die manier kan een aparte corridor gecreëerd worden voor meer risicovolle spoortransporten. Als dan ook de verbindingsboog Zeeland-Antwerpen (VEZA) er komt, kan tegelijk een belangrijke verbinding gemaakt worden voor het vervoer van en naar de Zeelandhavens.

Enkele jaren terug werd tussen beide landen al gesproken over de ROBEL-lijn, maar die gesprekken werden afgeblazen toen deze aparte goederenspoorlijn geen politieke prioriteit meer was. Het is nu tijd om de draad weer op te nemen. Voor de Groenen is het wel essentieel dat de nieuwe spoorlijn niet de leefbaarheid voor bewoners in deze zone én de waardevolle natuur aantast.

De Groenen van Nederland en België stellen tegelijk vast dat het personenverkeer over het spoor voor West-Brabant en Noord-Antwerpen de laatste tijd gevoelig verminderd werd. Beide streken worden wel opgezadeld met meer gevaarlijke transporten, maar worden stiefmoederlijk behandeld als het gaat om goede en tijdige aansluitingen op de grote spooras Rotterdam-Brussel. Als goederentreinen in de toekomst over een nieuwe spoorlijn rijden, komt er op de bestaande spoorlijnen (Brabantroute – Belgische lijn 12) ruimte vrij voor lightrailverbindingen gericht op reizigers van de streek. Daarnaast is en blijft een snelle verbinding Roosendaal-Antwerpen belangrijk, als alternatief voor de Benelux-trein.