De provincie Noord-Brabant houdt vandaag een belangrijke Statenvergadering over de intensieve veehouderij in Brabant. GroenLinks zal tijdens de behandeling hiervan één motie indienen: dat er volgend jaar een referendum over de toekomst van de intensieve veehouderij in Brabant moet komen. Paul Smeulders schreef hierover een opinieartikel dat vanochtend in het Eindhovens Dagblad stond. Het artikel is hieronder te lezen, het Statendebat is vanaf 9.30 te volgen op www.brabant.nl/pslive.
Referendum over veehouderij
Brabant is kampioen. De provincie Noord-Brabant heeft de allerhoogste veedichtheid van heel Europa. De Peel spant de kroon. Daar leven 4,6 miljoen varkens, per vierkante kilometer 2.333 beesten. De provincie wil boeren weer ontwikkelruimte geven, ten koste van volksgezondheid en natuur. Tijd voor een referendum.
Al jaren strijden veehouders, overheden en burgerorganisaties met elkaar over de intensieve veehouderij. Nu weer buigen Provinciale Staten zich over de Verordening Ruimte en de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. Doet de provincie daarin wat ze beloofde: de volksgezondheid beschermen? Helaas niet. Opnieuw wordt de Peelregio aangewezen als concentratiegebied voor de intensieve veehouderij.
Blijkbaar zijn we niets wijzer geworden. De Q-koorts heeft mens en dier in Brabant hard getroffen. Negentig procent van de pluimvee- en circa tweederde van de varkensbedrijven staat te dicht bij elkaar. Dat is volgens het RIVM een risico voor de verspreiding van dierziekten – of erger – zoönosen die kunnen overspringen van dieren op mensen. Eerder zijn miljoenen beesten geruimd vanwege de varkenspest en vogelgriep. Onderzoek na onderzoek toont aan dat de hele provincie zwaar overbelast is. Met stank, met mest, met stikstof, met fijnstof.
Mestfabrieken
De kern van het probleem is de gigantische veestapel, op de been gehouden door grootschalige import van grondstoffen zoals soja. Door gebrek aan voldoende landbouwgrond levert dit een enorm mestoverschot op dat in de Peelregio is opgelopen tot 6 miljoen ton per jaar. Deze hoeveelheid mest vertegenwoordigt een kolonne tankwagens van Den Haag naar Sevilla in Zuid-Spanje en weer terug.
De overheid heeft nu weer iets nieuws bedacht om de boeren van hun mestprobleem af te helpen. Enorme mestfabrieken moeten mest tot gist en duurzame energie verwerken. Hoewel duurzaam: de opgewekte energie komt voor het leeuwendeel niet uit de varkensmest, maar uit spul dat erbij wordt gegooid. Denk aan maïs, bermgras en restproducten. Vaak gaat het om producten die prima geschikt zijn als varkensvoer. Dat betekent dat de boeren weer extra soja uit Brazilië moeten laten komen. Gesloten kringlopen – een ander streven van de provincie – komen zo nooit binnen bereik.
Provinciale Staten hebben bovendien niet eens uitgesloten dat de provincie deze mestfabrieken gaat subsidiëren. In dat geval helpt de overheid met belastinggeld veehouders van hun mestprobleem af. De vervuiler haalt, de burger betaalt.
Economische fout
De oplossing is niet meer techniek, maar minder dieren. Laten we geen belastinggeld verspillen aan veeteelt die op deze ongekende schaal nooit duurzaam kan worden. Instemmen met de Verordening Ruimte is instemmen met nieuwe intensieve veehouderij in onze provincie. Dat is een grote economische fout. Een verdere groei van megastallen is de teloorgang van ons Brabantse landschap. Welke bedrijven en kenniswerkers komen er naar Brainport, als Oost-Brabant stinkt en ongezond is? Wie neemt de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid en de kosten bij de uitbraak van een volgende dierziekte?
Referendum
De provincie Noord-Brabant wil alles en durft vooral niet te kiezen. Het probleem aan het credo ‘Ontwikkelruimte moet je verdienen en is ook niet onbegrensd’ van provinciebestuurder De Boer (VVD) is natuurlijk niet de begrenzing, of het verdienen, maar het feit dat er helemaal geen ontwikkelruimte is. Die is allang op.
Het is tijd dat alle inwoners van Brabant zich mogen uitspreken. Onze veeteelt is geen plattelandsprobleem, maar raakt alle Brabantse inwoners. Van de as Someren-Den Bosch tot ver daarbuiten. Daarom stelt GroenLinks vandaag in Provinciale Staten voor dat de provincie op de dag van de Statenverkiezingen, op 18 maart 2015, een referendum houdt over de toekomst van de veeteelt in Brabant.
Laat de Brabantse burgers de verantwoordelijkheid nemen als de bestuurders het niet doen. Onze gezondheid, economie en leefomgeving verdienen het.
Paul Smeulders, fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Brabant