GroenLinks is teleurgesteld over de uitkomst van het Statendebat over ‘Zorgvuldige Veehouderij’ op 22 maart. Er komt geen tijdelijke bouwstop voor de intensieve veehouderij in overbelaste gebieden én er mogen weer stallen groter dan 1,5 hectare worden gebouwd.
22 maart spraken de Brabantse Staten over de denklijn ‘ontwikkelruimte moet je verdienen en is niet onbegrensd’ van Gedeputeerde Staten. Fractievoorzitter Paul Smeulders: “Dit klinkt sympathiek. Maar tijdens de reconstructie leerden we dat ontwikkelruimte geven om landbouwproblemen op te lossen niet werkt. Na de varkenspest in 1997 ging het buitengebied op de schop. Landbouw en natuur moesten meer ontwikkelruimte krijgen. Tien jaar en honderden miljoenen aan gemeenschapsgeld later zijn de problemen alleen maar groter geworden. Zolang voor vervuiling van lucht, water en bodem geen serieuze oplossing in zicht is, kan simpelweg geen extra ruimte beschikbaar komen.” GroenLinks heeft dan ook tegen deze denklijn gestemd.
De enige echte oplossing is volgens Smeulders simpelweg minder beesten. Provinciale Staten hebben vorig jaar hiertoe besloten. Het is hoog tijd dat dit besluit wordt uitgevoerd. Wethouder Hoppezak van Gemert-Bakel zei tijdens de Ruwenbergconferentie niet voor niets: “De samenleving eist nu maatregelen. De Peel wil een standstill.” In Brabant zijn 16 gemeentes met meer dan 40 dieren per inwoner. Met alle risico’s voor de volksgezondheid van dien en veel maatschappelijke onrust tot gevolg. Dit zijn Someren, Sint-Anthonis, Alphen-Chaam, Gemert-Bakel, Asten, Boekel, Bernheze, Bergeijk, Oirschot, Reusel-De Mierden, Deurne, Landerd, Sint-Oedenrode, Mill en Sint-Hubert, Eersel en Boxmeer.
Paul Smeulders: “Willen we de maatlat en de maatschappelijke dialoog een reële kans van slagen geven? Dan moeten we er als Staten nu voor kiezen om in deze overbelaste gebieden, totdat de maatlat in werking is getreden, geen nieuwe ontwikkelingen meer toe te staan.” Daarvoor diende GroenLinks het amendement ‘Voorbereidingsbesluit Transitie naar een zorgvuldige veehouderij 2020’ in.
Na 10 uur vergaderen stemde bijna de volledige oppositie vóór deze tijdelijke bouwstop voor overbelaste gebieden. Ondanks een oproep van Paul Smeulders om voor gezondheid en leefbaarheid te kiezen en het voorbereidingsbesluit te steunen, koos de SP voor de landbouwbelangen en stemde samen met coalitiepartijen VVD & CDA tegen het voorstel. Dat betekent dat veebedrijven in de tussenliggende periode nog snel een vergunning kunnen aanvragen op basis van de huidige regeling. De bovenwettelijke normen worden zo omzeild.
Paul Smeulders geeft aan te balen van de opstelling van de SP als coalitiepartij: “De afgelopen jaren hadden ze hun mond vol over volksgezondheid en leefbaarheid. Nu blokkeren ze met VVD en CDA zelfs ons informatieverzoek met betrekking tot overschrijding van gezondheidsnormen door veehouderijen en staan ze weer stallen boven de 1,5 hectare toe.”
Alleen PVV, PvdD en OSF stemden voor het GroenLinks amendement 'Genoeg, geen megastal erbij’ dat dit wilde voorkomen.
Op dezelfde dag koos GroenLinks in Groningen voor principes in plaats voor het pluche. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg stapte uit het college van Gedeputeerde Staten. De concrete aanleiding was een megastal met een omvang van 10 hectare in Vlagtwedde. Van der Ploeg wil niet dat er in de provincie extra ruimte komt voor de ontwikkeling van grootschalige veehouderijbedrijven. GroenLinks wil absoluut geen megastallen en zeker geen koeienfabriek van 1800 koeien.
In het Brabantse was vrijdag ook één lichtpuntje. Een motie om niet mee te werken aan de plannen van Asvam in Deurne (een megastal met 17.000 varkens en mestvergister op korte afstand van de Deurnese Peel) werd wél aangenomen. Gedeputeerde Staten zegde toe hier rekening mee te houden bij de besluitvorming over Asvam. GroenLinks en de PvdA vroegen Gedeputeerde Staten vorig jaar al af te zien van verkoop van deze gronden aan Asvam.
GroenLinks betreurt de richting waarvoor de Brabantse Staten vrijdag hebben gekozen. Paul Smeulders: “De sleutel ligt niet in end-of-pipe-oplossingen waarbij we de fundamentele problemen ontkennen. Nu houden we met luchtwassers en mestfabrieken een systeem van plofkippen en kiloknallers in stand. Produceren voor een anonieme markt op basis van de laagste kostprijs is passé. Boeren moeten hun consumenten kennen en de Brabantse consumenten hun boeren. Voedselproductie, volksgezondheid, dierenwelzijn, natuur en leefbaarheid gaan hand in hand. Gesloten kringlopen, minder dieren. Alleen dan krijgen we een echte transitie naar een zorgvuldige landbouw waar we als Brabanders trots op kunnen zijn!”
Bekijk hieronder de bijdragen van fractievoorzitter Paul Smeulders aan het debat en het item dat Omroep Brabant erover maakte.