Van 5 tot 7 februari vond in Sint Sint-Michielsgestel de werkconferentie ‘Naar een zorgvuldige veehouderij' plaats. Het doel van de werkconferentie was om met vele maatschappelijke partners via een verdiepende analyse te komen tot oplossingsrichtingen voor de veehouderij in Brabant. Zo’n zeventig betrokkenen bij de veehouderij hebben deelgenomen aan de werkconferentie en legden een gezamenlijke slotverklaring af. Namens GroenLinks Brabant was fractievoorzitter Paul Smeulders aanwezig. Volgens Smeulders is deze verklaring ontoereikend.

Parma

De provincie Noord-Brabant staat aan de vooravond van belangrijke besluiten over de toekomst van de veehouderij. Ter voorbereiding op die besluitvorming hebben Gedeputeerde Staten een werkconferentie met maatschappelijke partners georganiseerd in combinatie met een werkbezoek aan de regio Parma. Door de ophef die over het werkbezoek is ontstaan, dreigde de inhoudelijke discussie ondergeschikt te maken. Dat risico wilde Gedeputeerde Staten niet lopen, omdat de verduurzaming van de landbouw een te belangrijk onderwerp is voor de hele provincie. Daarom hebben Gedeputeerde Staten besloten om het werkbezoek nu niet te laten plaatsvinden en de werkconferentie in Nederland te houden. GroenLinks vindt de beslissing van Gedeputeerde Staten verstandig. Paul Smeulders: “Gezien alle maatschappelijke commotie is het ondanks de meerwaarde die een werkbezoek aan Parma kan hebben, contraproductief om naar Italië te reizen te reizen.”

Ontwikkelruimte

Paul Smeulders reageert alvast over de denklijn "Ontwikkelruimte moet je 'verdienen' en is niet 'onbegrensd.” Smeulders: “Er is onvoldoende gekeken naar de kern van het probleem: is er nog wel plaats voor intensieve veehouderij in een dichtbevolkt land als Nederland? Volgens GroenLinks is die onhoudbaar en kan deze nimmer het stempel 'duurzaam' krijgen. Denk alleen al aan de grootschalige import van soja. Allereerst moeten vervuiling van lucht, water en bodem, aantasting van de leefbaarheid en risico’s voor de volksgezondheid serieus worden aangepakt. Om nu te stellen dat er weer extra ontwikkelruimte nodig is om de problemen op te lossen, is de omgekeerde wereld.”

Producten uit de streek

GroenLinks kiest voor biologische landbouw en producten uit de streek. Die doet recht aan de natuurlijke behoeften van dieren, in plaats van de megastallen die slecht zijn voor de leefbaarheid in onze dorpen en voor onze volksgezondheid. Megastallen vergroten het risico dat dierziekten zoals de Q-koorts op mensen overslaan. Alle boerderijdieren moeten buiten kunnen scharrelen, wroeten en grazen. GroenLinks wil dus minder varkens en geiten in kleinere stallen.

Inzet GroenLinks Statendebat

Volgens Paul Smeulders is het hoog tijd dat people en planet in discussies over de intensieve veehouderij eindelijk op gelijke hoogte worden gesteld met profit. De door Gedeputeerde Staten geschetste ontwikkelruimte komt vooral tegemoet op de behoeften van de sector. De markt is vooral gericht op profit en daarmee geen goed mechanisme om dit proces te sturen. Overheden dienen een integraal beleid te voeren om zowel people als planet te vrijwaren van verdere aantasting en risico's.

Vervolg proces

Tijdens de behandeling 1 en 8 maart in de Statencommissie en 22 maart tijdens de Statenvergadering zal GroenLinks diverse voorstellen indienen die de problemen wel aanpakken. De verklaring van de Ruwenburgconferentie (waar de ZLTO een zware stempel op heeft gedrukt), gaat GroenLinks bij lange na niet ver genoeg.

Voor meer info: werkconferentie ‘Naar een zorgvuldige veehouderij'