Tijdens de afgelopen Statenvergadering over de Begroting 2013 heeft een zeer brede meerderheid van de Staten een motie van Groenlinks aangenomen, die oproept tot aanscherping van de doelstellingen voor duurzame herstructurering van bedrijventerreinen/werklocaties. De provincie Brabant is voortvarend bezig met een forse inhaalslag na gebleken achterstand, maar het is nu tijd voor doorpakken.

Oude doelstellingen

Bij de bespreking van de Strategie Bedrijventerreinen en andere Werklocaties in maart van dit jaar heeft GroenLinks er op gewezen, dat de herstructureringsdoelstelling van de Provincie gebaseerd is op ondertussen verouderde rapporten. Het gaat met name om een onderzoek van het ETIN uit 2002, dat aangaf dat er 5.500 ha verouderde bedrijventerreinen waren. Brabant liep toen flink achter met sanering en herstructurering van bedrijventerreinen vergeleken bij de rest van Nederland. Om budgettaire redenen heeft men besloten tot een herstructureringsdoelstelling van 1.795 ha in 2015. Dat is 1/3 van wat er eigenlijk moet gebeuren.

GroenLinks vond dat onacceptabel en heeft daarover in de Commissie EZB vragen gesteld, waaruit bleek dat GS eigenlijk tevreden was over de bereikte resultaten ten opzichte van die doelstelling. De BOM/BHB, die de uitvoering verrichten, gaven aan dat aan de doelstelling voortvarend is gewerkt en flinke vooruitgang is geboekt.



Nieuw onderzoek

GroenLinks (maar ook het CDA en de BZW/KvK) vonden dat er een grotere stap gezet moest worden, zeker omdat er recenter onderzoek was. Uit dat onderzoek van Haskoning (2010) en de Monitor Werklocaties (2011) bleek dat er naar de huidige maatstaven 2.700 ha bedrijventerreinen geherstructureerd zouden moeten worden (in 2020). BOM/BHB en GS meenden dat die doelstelling te veel geld zouden kosten, met daarnaast twijfels over het onderzoek. Zonder dat inhoudelijk te duiden.

Voor GroenLinks is duurzame herstructurering van belang om een aantal redenen, maar vooral om de alsmaar oprukkende nieuwe bedrijventerreinen, die vaak ten koste van natuur gaan, een halt toe te roepen. Daarbij kunnen geherstructureerde bedrijventerreinen gebruikt worden voor nieuwe activiteiten, ook die van de zgn. prioritaire clusters van economische stimulering (high tech, food en pharma, maintenance, etc). Als die herstructurering dan ook nog duurzaam wordt uitgevoerd (bodem, water, energie, breedband, landruil natuur, etc) is ons doel bereikt. Een goed voorbeeld hiervan het terrein van Nyrstar (het vroegere Budelco) op het bedrijventerrein Cranendonck, waar GroenLinks Brabant eerder dit jaar al een werkbezoek aan bracht.



Motie Duurzame Herstructurering nu breed ondersteunt

Vandaar dat GroenLinks een aangehouden motie uit mei alsnog heeft ingediend. Met ondersteuning van het CDA zijn van de motie wat scherpe kantjes voor GS afgehaald en wordt GS verzocht om de herstructureringsdoelstelling op basis van actuele rapportages te formuleren in termen van kwaliteit (duurzaam karakter) als kwantiteit (aantal ha) en de consequenties van deze uitkomsten in beeld te brengen; en zoveel mogelijk nieuwe activiteiten (prioritaire clusters) op bestaande (geherstructureerde) terreinen te lokaliseren.

Deze motie is breed ondertekent (GL. CDA, SP, PvdA, D66, PvdD) en nog breder aangenomen. De PVV wilde wel mee ondertekenen als de duurzame intentie uit de motie zou worden verwijderd! Waarvan acte. Wordt vervolgd.