Voor en tijdens de laatste commissievergadering Mobiliteit en Financiën hebben bewonersgroepen uit onder andere Waalre, Valkenswaard, Dommelen en Riethoven hun bezwaren geuit tegen de voorgestelde West-Parallel, die de N69 gaat verbinden met de A67. Zij boden voor de vergadering een petitie aan aan gedeputeerde van Heugten en spraken hun bezwaren in tijdens de vergadering.
Lees ook de bijdrage van Theo Bouwman aan het Provinciale Staten-debat over de structuurvisie Brainport Oost.
Oplossing bestuurlijk overleg zwaar bekritiseerd
Vlak voor de zomervakantie heeft het bestuurlijk overleg N69 besloten om de West-Parallel te kiezen als alternatief voor de al jaren voortdurende verkeersdrukte op de N69 tussen en door Valkenswaard en Aalst. De groeiende overlast door de dorpskernen is bekend. Het bestuurlijk overleg bestaat uit bestuurders van betrokken regiogemeenten, belangenorganisaties (variërend van EVO tot BMF) en een bewonersgroep die de weg uit de kernen wil.
Naarmate duidelijker werd dat de voorkeursvariant de West-Parallel zou worden zijn bewonersgroepen in diverse betrokken gemeenten in verzet gekomen.
Hun eerste bezwaar is dat bewoners totaal niet betrokken zijn bij de besluiten die het bestuurlijk overleg voorbereidde. Ook laakte men de samenstelling van het bestuurlijk overleg, met name op het punt van de representatieviteit.
Keersop-dal bedreigd
Het belangrijkste inhoudelijke bezwaar is dat de West-Parallel aangelegd zal worden in de lengterichting van het beekdal van de Keersop, een Natura 2000 gebied. Daarnaast levert dit alternatief veel problemen op voor Dommelen, Riethoven en Veldhoven.
Nog belangrijker is, dat er een goed alternatief is, de West-Midden variant. Met name vrachtverkeer wordt westwaarts afgewikkeld en komt bij Eersel op de A67. Verkeer vanuit en naar Valkenswaard wordt hierbij via een middentracé afgewikkeld. De Oost-variant zou ook nog kunnen (naar de A2).
Uit herberekeningen van het BMF blijkt dat variant West-Parallel op veel aspecten (zelfs de kosten) veel te rooskleurig is ingekleurd, terwijl de West-Midden variant er veel te bekaaid vanaf komt. BMF, natuurorganisaties en de gemeente Veldhoven zijn derhalve geen voorstanders van de West-Parallel variant.
Tot 5 oktober kunnen inspraakreacties worden ingediend en waarschijnlijk rond de jaarwisseling zal de aangepaste structuurvisie Grenscorridor (met een beoordeling van de inspraakreacties) worden besproken in de Provinciale Staten. Aangezien deze laatste ook is gepasseerd voordat het voorstel de inspraak inging, houdt zij zich het recht voor om terug te komen op de alternatieve variant(en).
Voorstel NO Corridor (afmaken Ruit Eindhoven) ook onder vuur
Eveneens vlak voor de zomervakantie zijn de inspraakreacties op de Plan-MER Brainport Oost door GS merendeels verworpen en is door Provinciale Staten in meerderheid (ook de SP!) groen licht gegeven voor de herziene structuurvisie. Die omvat met name de opwaardering van de N279 en de aanleg van een verlengde A58 naast het Wilhelminakanaal, een echte natte natuurparel van Brabant. Vele groepen (natuur-, milieu-, bewoners-) zijn hier tegen te hoop gelopen, tot heden zonder succes. GroenLinks ondersteunt de bezwaren (zie bijlage). Maar het tij kan nog keren, immers nu moet het projectplan (de precieze aanleg met compensaties en mitigaties, alsook de kosten) ontwikkeld worden met een gedetailleerde MER. Daarmee moeten o.a. de Rijksgelden veilig worden gesteld (check door CPB op nut en noodzaak van deze nieuwe weg). De verwachting is dat de business case niet gunstig zal uitvallen en dat er geld tekort is. Vervolgens moeten de Staten er hun goedkeuring weer aan geven. Of niet. Tevens kan bezwaar worden ingediend bij de Raad van State. Ook een gang naar het Europese Hof wordt overwogen.