Het aanleggen van ecologische verbindingszones moet de versnippering van het Brabantse Landschap tegengaan. Bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden worden aan elkaar gekoppeld en zodoende groter. De verbindingszones functioneren als trekroutes en als (tijdelijk) leef- en voortplantingsgebied. Ze zijn wezenlijk voor het behoud van een rijke Brabantse natuur. Ook in Roosendaal zijn (mede met financiële steun van de Provincie Noord-Brabant) enkele ecologische verbindingszones gerealiseerd. In de onlangs door de gemeenteraad van Roosendaal vastgestelde algemene plaatselijke verordening is opgenomen dat honden vrij mogen rondlopen en ongestraft mogen poepen in ecologische verbindingszones. De Statenfractie van GroenLinks is van mening dat dit strijdig is met het doel van een ecologische verbindingszone. Paul Smeulders heeft hierover vragen aan GS gesteld:

Geacht College,



Het aanleggen van ecologische verbindingszones moet de versnippering van het Brabantse Landschap tegengaan. Bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden worden aan elkaar gekoppeld en zodoende groter. De verbindingszones functioneren als trekroutes en als (tijdelijk) leef- en voortplantingsgebied. Ze zijn wezenlijk voor het behoud van een rijke Brabantse natuur.



Ook in Roosendaal zijn (mede met financiële steun van de Provincie Noord-Brabant) enkele ecologische verbindingszones gerealiseerd. In de onlangs door de gemeenteraad van Roosendaal vastgestelde algemene plaatselijke verordening is opgenomen dat honden vrij mogen rondlopen en ongestraft mogen poepen in ecologische verbindingszones. De Statenfractie van GroenLinks is van mening dat dit strijdig is met het doel van een ecologische verbindingszone.



De GroenLinks fractie heeft daarom de volgende vragen:



1. Bent u bekend met de onlangs vastgestelde algemene plaatselijke verordening van de gemeente Roosendaal?



2. Bent u bekend dat in deze algemene plaatselijke verordening geen aanlijnverbod voor honden in ecologische verbindingszones is opgenomen? Vindt u dit wenselijk? Zo ja, waarom? Zo nee, welke acties gaat u ondernemen?



3. Bent u het met de GroenLinks-fractie eens dat met name voor de toch al kwetsbare ecologische verbindingszones er een eenduidig beleid dient te zijn over wat wel en niet is toegestaan in deze zone’s?



4. Bent u bereid met de Brabantse gemeenten in overleg te treden om gezamenlijk tot een dergelijk eenduidig beleid te komen? Zo nee, waarom niet?



In afwachting van uw antwoorden,



Met vriendelijke groet,



Paul Smeulders