GEMERT / MILL - Behalve dat de fractie diverse organisaties (onder andere Kleine kernen, PON, Zet) heeft ontvangen op het provinciehuis, zijn ook enkele werkbezoeken afgelegd. Samen met de commissie Ruimte en Milieu werd 7 maart een werkbezoek afgelegd in Oost-Brabant. Onderwerp was de intensieve veehouderij en met name het toenemend aantal megastallen.

's Morgens werden enkele locaties bezocht rond Gemert en Mill om met eigen ogen de problematiek te bekijken. 's Middags was een bijeenkomst belegd in Boekel waar verschillende invalshoeken rond megastallen werden belicht. Twee knelpunten sprongen er volgens fractielid Johan Martens uit: de effecten voor de volksgezondheid en onduidelijkheid over de vraag wat nu precies duurzame locaties zijn voor megastallen?

 

Grote veebedrijven

Tijdens de reconstructie zijn zogeheten Landbouw Ontwikkelings Gebieden (LOG) aangewezen waar grote veebedrijven kunnen worden gevestigd. In de praktijk zien we echter dat -tegen de afspraken in- ook in zogeheten verwevingsgebieden (rond bebouwde kernen en op enige afstand van natuurgebieden) grote veebedrijven worden ontwikkeld. GroenLinks is het daar niet mee eens. In verwevingsgebieden heeft landbouw volgens de fractie wel toekomst, maar uitsluitend passend in de aard en schaal van het gebied. Dat zijn dus geen megastallen.

Ook bracht de fractie een werkbezoek aan Deurne. Daar zijn rond het station een aantal ontwikkelingen gepland. Na een rondleiding ter plekke werd gesproken met een groep verontruste burgers. Zij zijn het niet eens met de bouw van een woontoren nabij het station. Tijdens dit gesprek bleek dat, op zijn zachtst gezegd, de communicatie met de gemeente niet altijd goed verliep. Op dit moment is de gemeente Deurne nog bezig met het uitwerken van een bestemmingsplan. In die fase kunnen we als provinciale fractie nog weinig betekenen. We hebben echter toegezegd om dit onderwerp waar mogelijk onder de aandacht te brengen.