DEN BOSCH - De Statenfractie van GroenLinks vindt dat het concentratiebeleid rond de glastuinbouw in Brabant moet worden opgevoerd om de doelstellingen te halen. Het gaat daarbij onder meer om het aanpakken van de toenemende versnippering van tuinbouwkassen in het buitengebied.
GroenLinks ziet zich in haar analyse van de toenemende versnippering van tuinbouwkassen gesteund door landelijke en provinciale evaluaties. Daaruit blijkt dat het beleid voor concentratie van de glastuinbouw niet van de grond is gekomen. Zelfs gedeputeerde Paul Rüpp (CDA) zei onlangs in een interview met Brabant Magazine: "De glastuinbouw moet zich niet als een schimmel door Brabant verspreiden."
In dat vraaggesprek concludeert Rüpp verder dat er voor 250 glastuinbouwbedrijven nog eens 500 ha groei mogelijk is op solitaire locaties. Tegelijkertijd geven slechts twintig tot dertig kassenbedrijven aan dat zij boven de grens van drie hectare willen groeien. Hij verbindt er echter geen conclusies aan.
Groeien
Sterker nog: in het recent door het provinciebestuur vastgestelde tuinbouwbeleid wordt de solitaire glastuinbouwbedrijven juist de mogelijkheid geboden om ook op huidige locaties boven de drie hectare te groeien, opdat deze bedrijven dan niet hoeven te verplaatsen.
Uit de provinciale evaluatie blijkt bovendien dat er in de bestaande vestigingsgebieden nog circa 400 hectare beschikbaar is (Nota glastuinbouw versie oktober 2006). Een voorbeeld van zo'n vestigingsgebied is Steenbergen Westland. "Tuinders die daar naar toe willen verhuizen, krijgen van de gemeente te horen dat die locatie niet verder wordt ontwikkeld vanwege de nieuwe uitbreidingslocatie in Dinteloord", stelt GroenLinks Statenlid Sietzke Schokker vast.
Kritische vragen
Om meer duidelijkheid te krijgen, heeft Sietzke Schokker tijdens de plenaire vergadering van 13 december 2006 een aantal kritische vragen gesteld aan het provinciebestuur:
- "Kunt u aangeven welke bedrijven nog willen verplaatsen en hoeveel hectare daarvoor nodig is, wanneer er vijfhonderd hectare groei op solitaire locaties mogelijk is en er bovendien ook nog groeimogelijkheden zijn boven de drie hectare op die locaties?"
- GroenLinks wil tevens weten voor welke bedrijven nieuwe uitbreidingslocaties zijn bedoeld als Dinteloord, wanneer glastuinbouwbedrijven de groei op solitaire locaties inderdaad gaan benutten?
- Verder stelde Sietzke Schokker de vraag of het provinciebestuur op de hoogte is dat de locatie Steenbergen Westland niet verder wordt ontwikkeld. "Is dit niet in strijd met de afspraken die op 13 februari 2001 zijn gemaakt met het Ministerie van Landbouw?", vraagt Sietzke Schokker zich af.
- Tot slot stelde Sietzke de vraag of het provinciebestuur de mening van GroenLinks deelt dat de ruimte op bestaande vestigingslocaties eerst maximaal benut moet worden, voordat er nieuwe locaties zoals Dinteloord worden ontwikkeld. Zo nee, waarom niet?
GS komt over vier tot zes weken met een antwoord op bovenstaande vragen.