DEN BOSCH - Fractievoorzitter Johan Martens sprak onlangs lovende woorden over een notitie aan het adres van de commissie beleidsevaluatie over een door haar opgesteld rapport. "Dit rapport bevestigt de overtuiging van GroenLinks dat we voorlopig een pas op de plaats te maken met het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen. Het is goed dat GS deze aanbevelingen wil gaan overnemen."
Met name de ruimtelijk economische visie in het rapport, waarin de aanbevelingen van Noordanus zijn opgenomen, zien GroenLinks graag snel uitkomen. Uit het door het ministerie van VROM voorgestelde middengroeiscenario blijkt dat er aanzienlijk minder hectares bedrijventerrein nodig zijn. "Concreet zou maar de helft van de oppervlakte bedrijventerreinen die in het streekplan zijn voorzien, gerealiseerd hoeven te worden. Maar vervolgens zien we dat deze neerwaarts bijgestelde prognoses in de praktijk niet voldoende worden doorgevoerd door de gemeentes", stelde Johan Martens.
GroenLinks pleit daarom voor extra nadruk op de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen. "De economische crisis kan nu juist als een kans worden gezien. Mede daardoor zal de leegstand op bedrijventerreinen de komende jaren verder toenemen. Dat biedt juist kansen voor een succesvolle herstructurering."
Volgens Martens betekent herstructurering meer dan het opknappen van een weg of een parkeerplaats saneren. "Nee, zorg dat we de beoogde dertig procent ruimtebesparing krijgen. Die hectares kunnen dan bestemd worden voor nieuwe bedrijven en daarmee vervalt de noodzaak voor het aanleggen van nieuwe bedrijventerreinen. Kortom. Het moet echt ambitieuzer. Wij vragen daarom aan de gedeputeerde in kaart te brengen hoeveel hectares er al beschikbaar zijn voor nieuwe bedrijven op de geherstructureerde terreinen."
Verder vroeg GroenLinks aandacht voor regionale afspraken over grondprijzen voor bedrijventerreinen, zodat de kosten voor herstructurering verdeeld kunnen worden over alle bedrijventerreinen in de provincie Brabant. Ook moet er meer werk worden gemaakt van duurzaamheidsaspecten. "Deze ontbreken tot nu toe bij de herstructurering. Dit vinden wij uitermate zorgelijk. Daarom onderschrijven wij de motie van een aantal andere fracties die mede namens ons meer aandacht vraagt voor duurzame herstructuring."