DEN BOSCH - GroenLinks wil vier miljoen euro extra voor het bestrijden van broeikasgas in Brabant, omdat deze provincie een stevige bijdrage moet leveren om de afgesproken CO2-reductie in 2010 te halen. Dit betekent dat er zes procent minder broeikasgas mag worden uitgestoten ten opzichte van het niveau van 1990. Om dat doel te halen, heeft GroenLinks een amendement ingediend waarin het bestuur van de provincie wordt verzocht het energiebeleid te intensiveren en daarvoor vier miljoen extra beschikbaar te stellen.

'Energie is een schaars goed, en heel belangrijk voor onze economie en maatschappij. Bovendien veroorzaakt de manier waarop we in onze energiebehoefte voorzien voor een grote uitstoot van het broeikasgas CO2. Daarom is het belangrijk om zuinig en bewust met energie om te gaan'. Dit standpunt zou rechtstreeks afkomstig kunnen zijn van GroenLinks, maar de tekst staat op de website van het ministerie van Economische Zaken.


Verbijsterd


GroenLinks vindt dat het GS ontbreekt aan besef wanneer het gaat om een wereldomvattend probleem dat de mensheid bedreigt. "De energie die we dan toch gebruiken, omdat we nu eenmaal niet zonder energie kunnen, moeten we op een zo schoon mogelijke manier opwekken: duurzame energie staat in het Nederlandse beleid voor elektriciteit, warmte of brandstof uit hernieuwbare bronnen. Dit zijn energiebronnen waarbij geen extra CO2 in de atmosfeer komt", stelt Tindemans.

Gebrek aan geld is niet de oorzaak. "Hoe is het mogelijk dat u rustig praat over bedragen tussen de 20 en 30 miljoen als het gaat om de innovatienota en u geen geld over heeft voor innovatie op het gebied van duurzame energie? Wij vinden het onvoorstelbaar dat de provincie die duurzaamheid en innovatie zo hoog in het vaandel draagt dit niet kan of wil koppelen. Juist als het om opwekken van duurzame energie gaat biedt dat ongelooflijk veel kansen", aldus Tindemans.

  • Nederland door ondertekening van het Kyoto-protocol zich verplicht heeft tot 6% reductie van broeikasgassen in 2010 ten opzichte van 1990;
  • Het de laatste tijd duidelijk wordt dat de klimaatverandering zich sneller voltrekt dan aanvankelijk werd gedacht;
  • Brabant qua duurzame energie in vergelijking met andere Europese regio's slechts een middenmoter is;
  • Het verduurzamen van de energiehuishouding bijdraagt aan een beter draaiende economie en een betere en gezondere omgevingskwaliteit
  • De door Provinciale Staten vastgestelde doelen voor de verduurzaming van de energiehuishouding met de voorgestelde € 2 miljoen niet gehaald zullen worden.

 

Uitslag

Het amendement werd gesteund door: GroenLinks (4), SP (6), d66 (3), BOF (1), ChristenUnie/SGP (1) en PvdA (17 zetels). Het CDA (30), VVD (15) en LPF (2) stemden tégen, waardoor het amendement uiteindelijk sneuvelde met slechts één stem te weinig.

Het CDA wil nu dat er een brede discussie over het energiebeleid in Brabant komt. Onder meer over de positie van de provincie als aandeelhouder van Essent, over kabelcommunicatie en de mogelijkheden voor het aanwenden van dividendgelden van Essent voor de burgers in Brabant. De VVD-fractie wil 30 miljoen van het Essent-geld verdelen onder alle burgers.

GroenLinks heeft daarop voorgesteld om de inkomsten van Essent te besteden aan energiebesparende maatregelen voor met name sociale woningbouw, omdat op deze wijze het geld ten goede komt aan mensen die een extra steuntje goed kunnen gebruiken. Aansluitend heeft GroenLinks kritische vragen gesteld aan het adres van CDA en VVD waarom zij tegen extra middelen voor duurzame energie zijn. Volgens VVD en CDA kan het college voor 2006 volstaan met twee miljoen euro.

 

Meer info

De Algemene Energieraad heeft samen met het ministerie van VROM een rapport uitgebracht over duurzame energie met de titel 'Energietransitie: Klimaat voor nieuwe kansen' .