DEN BOSCH - Op voorstel van commissielid Paul Smeulders van GroenLinks hebben de andere fracties ingestemd met het opstellen van een nieuwe provinciale nota om het fietsen in Brabant te stimuleren. Directe aanleiding was een twaalf jaar oude notitie, waarmee het college van Gedeputeerde Staten het fietsbeleid mee dacht af te kunnen doen. Een persoonlijk verslag van Paul Smeulders.

Het provinciale fietsbeleid is iets wat GroenLinks nauw aan het hart gaat. De grote doorn in het oog van onze fractie is de nota 'Brabant Fiets' uit 1996. Dit is in wezen de overkoepeling en legitimatie van alles wat Brabant tot op de dag vandaag (!) doet op het gebied van de fiets. Wij vinden dat wanneer je fietsbeleid serieus neemt, je niet blind kunt varen op een 12 jaar oude nota. In de afgelopen 12 jaar is er namelijk niet alleen veel gebeurd betreffende fietsbeleid, maar is ook de rol van de provincie ingrijpend veranderd. Met zo'n oud plan is het wel erg duidelijk dat fietsbeleid geen prioriteit van het college van Gedeputeerde Staten is.

Teleurgesteld
Ik heb in de commissie EMG al vaker aandacht gevraagd voor het provinciale fietsbeleid en steeds werd me de nota die we vandaag zouden bespreken in het vooruitzicht gesteld. Toen we deze nota kregen toegestuurd, was ik vooral teleurgesteld in het plan. Het betreft namelijk alleen actualisatie van de kaart uit 'Brabant Fietst' uit 1996. En dus geen brede herijking van het fietsbeleid, waar GroenLinks op had gehoopt.

Nee, de nota duidt enkel aan welke projecten de vijf miljoen die in de begroting is uitgetrokken voor fiets wordt besteed. Begrijp me niet verkeerd: vijf miljoen is natuurlijk veel geld, maar het valt in het niet wanneer je het vergelijkt met wat de provincie jaarlijks voor wegen uittrekt. Daarnaast is er zoveel meer dan enkel de harde fysieke kant van fietsbeleid.

Meer ambitie
Tijdens de vergadering heb ik verschillende partijen gepolst en het bleek dat zij het ook een slecht stuk vonden. Ook mijn collega's gaven aan voor meer ambitie te willen gaan. Hun opinies horende had ik snel door dat dit het moment was om eindelijk een doorbraak te forceren in het provinciale fietsbeleid! Daarom heb ik het college tijdens de behandeling van het voorstel verzocht om met een nieuwe integrale fietsnota te komen. Een van mijn eisen was dat deze nota tot stand dient te komen met inbreng van zowel de commissie EMG als partners uit het veld.

Mijn verzoek werd van harte ondersteund door het CDA, de SP, de PvdA en de CU-SGP. Gedeputeerde Steffens zegde vervolgens zonder morren toe voor de komende commissievergadering (over een maand) een procesvoorstel klaar te hebben waarin staat beschreven hoe er tot een nieuw integraal provinciaal fietsbeleid wordt gekomen. Ik beschouw dit echt als een doorbraak!

Doelstellingen
Waarschijnlijk vraagt u zich nu af: zorgen dat er een nieuwe nota komt, is dat nou een succes? Jazeker! Het klinkt dom, maar een provinciale beleidsnota is echt iets groots. Er zijn er namelijk maar weinig en aan het opstellen van een nota gaat een heel proces vooraf waarin echt serieus op de materie wordt ingegaan. Belangrijkste is echter dat er in een beleidsplan altijd doelstellingen staan opgenomen.

Om deze doelstellingen te behalen wordt vaak - zeg maar gerust altijd - nieuw beleid ontwikkeld. Dit betekent dat de provincie de komende jaren waarschijnlijk allerlei nieuwe initiatieven op het gebied van fiets gaat nemen. En dat is iets waar GroenLinks al jaren voor pleit! Kortom: het opstellen en vaststellen van een beleidsnota is de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat er aan een voor jouw belangrijk onderwerp structureel aandacht wordt besteed. En gezien de reacties van andere partijen heb ik er alle vertrouwen in dat het met het ambitieniveau van deze nota wel goed komt. Mijn collega's zagen het ook echt als een succes en kwamen me na afloop zelfs feliciteren.

Oh ja: de zwakke notitie 'Utilitair fietsnetwerk Provincie Noord-Brabant' is daarmee meteen van tafel.