LEUVEN – ’s-HERTOGENBOSCH – Brabant bestaat dit jaar 900 jaar! Om deze verjaardag te vieren hebben de drie groene partijen in Nederland en België (Groen!, Ecolo en GroenLinks) een grote boomplantactie opgezet met steun van de provincie- en districtsbesturen in beide landen. Doel is 900 bomen te planten op het grondgebied van het voormalige hertogdom Brabant.

GroenLinks Brabant roept alle afdelingen op zich aan te melden voor deze actie. Het is namelijk de bedoeling dat er in elke gemeente van het voormalige hertogdom drie bomen worden geplant. GroenLinks verzoekt de plaatselijke afdelingen daarom een geschikte plek voor deze bomen voor te dragen en de bomen later officieel aan te bieden aan het gemeentebestuur.

 

In totaal gaat het om 258 gemeenten en districten. De verdeling ziet er als volgt uit: Noord-Brabant 68 gemeenten, Waals-Brabant (27), Vlaams Brabant (65), Antwerpen (70 + 7 districten) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (19). Indien alle gemeenten meedoen (en elk district van de stad Antwerpen), kunnen er in totaal al 774 bomen worden geplant. 

 

Daarnaast is het de bedoeling dat alle betrokken provincies (4) en het Brussels Hoofdstedelijk gewest ruimte aanwijzen voor elk 25 bomen. De laatste boom of bomen worden geschonken aan de Hertog en Hertogin van Brabant, namelijk Prins Filip en zijn vrouw.

 

Tilia Tomentosa 'Brabant'

De initiatiefnemers Ecolo, Groen! en GroenLinks hebben gekozen voor de Babantse Zilverlinde: Tilia Tomentosa 'Brabant'. Het is een prachtige laan- of parkboom die zilverkleurige bladeren heeft in de zomer en waarvan het blad botergeel verkleurd in de herfst. Waarom deze linde? Omdat geen enkele boom zo verbonden is met het leven van een volk (denk maar aan de etagelinden, de gerechtslinden, leilinden, koningslinden). Bovendien kunnen linden zeer oud worden. Door het zilverkleurige, witviltige blad is deze soort onaantrekkelijk voor luizen en heeft dus geen last van het zogeheten 'druipen'. Meer informatie Linden (PDF).

 

In gemeenten waar geen GroenLinks afdeling is, nemen de initiatiefnemers contact op met de plaatselijke milieuvereniging of  wordt rechtstreeks contact opgenomen met de gemeente.

 

Drie stappen:

  • Het GroenLinks-raadslid of plaatselijk afdelingsbestuur licht de gemeente in over het project.
  • De lokale GroenLinksers zorgen voor een officiële aankondiging van het project, eventueel via een agendapunt (of rondvraag, mededelingen) op de gemeenteraadsvergadering.
  • De laatste stap is dan het planten van de bomen zelf.

 

 

 


 

Doe mee:

Afdelingen van Groenlinks die meedoen, worden verzocht vóór 10 december contact op te nemen met Joan Veldhuizen (GroenLinks Bladel) & Ger Middeljans (GroenLinks Bladel en Lid Provinciaal Bestuur GroenLinks Brabant).

 

Deelnemers en informatie: