DEN BOSCH – De Statenfracties van GroenLinks Brabant. Zeeland en Zuid-Holland en de Tweede Kamerfractie van GroenLinks hebben samen een notitie uitgebracht over de deltawateren. De titel van de notitie luidt “Delta Water Visie, een probleem dat ‘van niemand’ is”.

De wateren in de delta van Zeeland, Zuid-Holland en Brabant ondervinden momenteel grote problemen. De natuur lijdt direct onder de afnemende waterkwaliteit en slechte dynamiek. Samenhangend met de verslechtering van de kwaliteit van de Deltawateren gaat ook de daaraan verbonden economie niet zo goed als zou kunnen. Recreatie, visserij, landbouw en woningprijzen varen beter bij gezonde Deltawateren. Deze problemen hangen echter in een bestuurlijk vacuüm, er is geen probleemeigenaar. Daarnaast is het voor veel burgers nog niet precies duidelijk wat het probleem is en vooral hoe urgent sommige problemen in de Deltawateren zijn.

 

De problemen worden inmiddels wel onderschreven door alle betrokkenen. Hiervan getuigen de aanstelling van een programmadirecteur voor de Deltaraad en de adviezen over de Deltawateren in het rapport van de Deltacommissie onder leiding van oud-minister Veerman. Tot werkelijke maatregelen is het echter nog niet of nauwelijks gekomen. De GroenLinks fracties stellen voor om met betrokken overheden voortvarend aan het werk te gaan. De duurzame ontwikkeling van de Deltawateren is daarbij het doel:

 

  • ecologisch (waterkwaliteit, dynamiek, natuurlijkheid),
  • economisch (toerisme, visserij, woningen) en
  • sociaal (veiligheidsbeleving, waardering omgeving en draagvlak maatregelen).

  

Om dit te bereiken is het noodzakelijk om te komen tot een gezamenlijke en geïntensiveerde communicatie en een versnelling van de aanpak van de problemen in de Deltawateren.

 

Voorstel

De GroenLinksfractie stelt daarom het volgende voor:

Staatssecretaris en provincies ontwikkelen in samenwerking (onder aanvoering van het projectbureau Deltaraad, maar met actie vanuit alle betrokken partners) nog in 2008 een gezamenlijke, geïntensiveerde tweezijdige communicatie naar en van de burgers met betrekking tot duurzame ontwikkeling van de Deltawateren met hierin:

 

  • de werkelijke problemen en opgaven waarvoor we staan,
  • mogelijke oplossingen en
  • aantal (kleine) geslaagde integrale duurzame projecten ten aanzien van deltawateren

 

GS rapporteren half jaarlijks, samen met de programmadirecteur van de Deltaraad, over de voortgang van de opstelling en uitvoering van het zogenaamde Deltaprogramma en de zo noodzakelijke versnelling. Staatssecretaris en provincies verplichten zich om elk, voorzover dat in hun eigen mogelijkheden ligt, zelf op alle betrokken beleidsterreinen met spoed (mee) te werken aan verbetering van de Deltawateren.