DEN BOSCH - Fractievoorzitter Johan Martens heeft tijdens de onlangs gehouden algemene beschouwing extra aandacht van de provincie gevraagd voor een socialer beleid in Brabant. "Investeren in onze medemens betekent blijvend, als provincie Noord-Brabant, investeren in onze maatschappelijke steunsystemen. Binnen het jeugdbeleid, ouderenbeleid, gehandicaptenbeleid; kortom binnen het totale zorgbeleid."

Voorzitter, Zin in de Toekomst is het motto van GroenLinks. Zin in een duurzame toekomst. Maar dat betekent keuzes maken. Keuzes die makkelijk zijn als de bomen tot in de hemel groeien. Maar die moeilijker worden bij geldgebrek. En dat roepen we gedeeltelijk over onszelf af als we de begroting 2010 ongewijzigd goedkeuren. Met een investering in de Brabantse economie van 400 miljoen.

Bezuinigingen
Maar waarmee we dan tegelijkertijd onze reserves plunderen en de mogelijkheid om zwaar financieel weer op te vangen minimaliseren. Een relatief kleine korting van 40 miljoen brengt GS dan ook al in problemen en noodzaakt tot bezuinigingen. Bezuinigingen die voor 1/3 ten koste gaan van het natuurbeleid. Als dat een voorbode is van de komende bezuinigingen dan is dat het failliet van ons Brabantse natuurbeleid. En dan spannen we het paard achter de wagen. Want investeren in natuur en landschap is ook investeren in de economie.

"Niet voor niets noemt onze commissaris als belangrijkste opgave voor de toekomst de vergroening en verduurzaming van ons beleid. Een heldere toekomstvisie hoort daar bij. Ik zou GS dan ook willen verzoeken om de aangekondigde "hernieuwde strategische koers Brabant 2015" nog voor de zomer 2010 aan de Staten voor te leggen. Eèn richting wil de GroenLinks fractie al mee geven en dat is weer meer balans tussen economie en ecologie."

Ouderen en jongeren
Wat in de toekomstvisie volgens de GroenLinks fractie zeker een prominente rol moet krijgen is het sociale domein. Een vergrijzende bevolking met de daarbij horende problemen (dementie), krimp in de plattelandsgemeente met gevolgen voor de sociale structuren en een jeugdbeleid waar we de wachtlijsten weer zien toenemen.     Het huidige jeugdbeleid wordt op dit moment geëvalueerd. De huidige rol van de provincie in het jeugdbeleid is wat de GroenLinks fractie betreft geen vaststaand gegeven.

Investeren in onze medemens betekent blijvend, als provincie Noord-Brabant, investeren in onze maatschappelijke steunsystemen. Binnen het jeugdbeleid, ouderenbeleid, gehandicaptenbeleid; kortom binnen het totale zorgbeleid. Even kort voorbeelden op het gebied van twee beleidsterreinen:

 

  • 1. Bij het uit te voeren jeugdbeleid staat het kind voor GroenLinks centraal. Binnen de evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg en met de duidelijke beleidsintentie van minister Rouvoet om steeds meer het accent bij de Centra voor Jeugd en Gezin te leggen, betekent dit voor de Provincie maar één ding en dat is meebewegen. Als gebiedsautoriteit is het voor de provincie van belang om op deze accentverschuiving te anticiperen.

 

  • 2. Het aantal mensen met dementie zal in Brabant in de komende jaren exponentieel stijgen, zo zal tussen nu en 2015 het aantal dementerenden stijgen met 25%. Dit vraagt van onze provincie extra investeringen in de sociale infrastructuur, verdere kennisontwikkeling, vernieuwende initiatieven die tot nieuwe 24uurszorg- en toezichtvoorzingen leiden. Heel concreet: extra investeringen op het gebied van kleinschalige woon- en/of verblijfsvormen met zorg.