DEN BOSCH - Na het mislukken van de fusie tussen Essent en Nuon heeft Provinciale Staten zich beraden over de te zetten vervolgstappen. De provincie is immers, met ruim dertig procent van de aandelen een van de grootste aandeelhouders van Essent. GroenLinks pleit voor behoud van de aandelen in Essent en daarmee blijvende invloed op de energieproductie.

De Statenfractie van GroenLinks Brabant is altijd tegen verkoop van aandelen geweest. Energie is een nutsvoorziening die voorziet in een primaire levensbehoefte in de moderne, Westerse samenleving. Om die reden moeten de aandelen volgens GroenLinks in handen blijven van de overheid.

Samenwerking
Het provinciebestuur heeft de leden van Provinciale Staten echter toch een voorstel voorgelegd om de verkoop van aandelen op termijn mogelijk te maken. Essent zou te klein zijn om in de toekomst de concurrentie in Europa aan te gaan. Dit argument delen wij maar ten dele. Samenwerking met derden, door onder meer het vormen van een inkoopcombinatie, is wat ons betreft een betere weg.

In dit scenario behoudt de provincie haar aandelen in Essent. Daarmee kan enerzijds de continuïteit van Essent worden gewaarborgd en anderzijds het nog grotere publieke belang op het gebied van werkgelegenheid, leveringszekerheid, betaalbaarheid en (hogere) duurzaamheid van de energieproductie worden gegarandeerd.

Verkoop
Helaas was er in Provinciale Staten geen meerderheid voor dit standpunt te vinden. De meeste fracties kozen voor verkoop. Lees: euro's. Ons verzoek om Provinciale Staten op z'n minst te betrekken bij het bepalen van de randvoorwaarden bij de verkoop van de Essent-aandelen haalde het ook niet. Daarmee is naar onze mening een eerste stap gezet in de richting van het naderend einde van betrokkenheid van de overheid bij de energieproductie en dat betreuren wij ten zeerste.