DEN BOSCH - De verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE staat op losse schroeven. Dat melden de Volkskrant en NRC Handelsblad vandaag. Binnen het provinciebestuur, de grootste aandeelhouder van Essent, ontbreekt overeenstemming over de voorgenomen verkoop. De CDA-fractie in Provinciale Staten lijkt als enige voor verkoop te willen stemmen. Zes andere partijen hebben twijfels. GroenLinks (2 zetels) en SP (12) zijn tegen.
Gedeputeerde Staten adviseerden positief over de verkoop van Essent. Die kan de provincie, met ruim 30 procent van de aandelen, 2,3 miljard euro opleveren. De fracties in Provinciale Staten willen nog veel vragen beantwoord zien, voor zij op 24 april over verkoop stemmen. Formeel zijn Gedeputeerde Staten aandeelhouder en kunnen zij het oordeel van Provinciale Staten naast zich neerleggen. Politiek ligt dat echter gevoelig.
Statenlid Mieke Geeraedts (VVD, 11 zetels): "Ik weet dat Gedeputeerde Staten ons oordeel kunnen negeren. Maar daar zullen ze goede argumenten voor moeten hebben; wij hebben een controlerende functie." De VVD is er niet van overtuigd dat Essent niet zelfstandig verder kan. Mocht de overname doorgaan, dan wil de partij garanties dat RWE de toegezegde investering van een miljard euro in duurzame energie ook uitvoert.
Daarnaast vraagt de VVD zich af hoe RWE eigenaar kan worden van de kerncentrale in Borssele, nu deels bezit van Essent. Geeraedts: "In de statuten van de centrale staat dat de aandelen in publieke handen moeten zijn." Een laatste punt: "Het Rijk is bezig met een afromingsactie die zou inhouden dat Brabant jaarlijks 164 miljoen af moet staan. Gaat zo al het geld dat wij aan Essent zouden verdienen rechtstreeks naar het Rijk?"
Ook Cors Punt (Brabantse Partij, 1 zetel) maakt zich zorgen over "afroming van Essent-geld" door het Rijk. "En wij willen dat de belangen van Essentklanten beter worden gegarandeerd." De PvdA (8 zetels) twijfelt aan de verkoop, omdat, aldus Statenlid Piet Verrijt, "we nu niet kunnen afdwingen dat RWE duurzame energie gaat produceren. Dat is één van de zaken die beslist anders moeten voordat wij op 24 april voor kunnen stemmen."
Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie/SGP, 1 zetel) heeft moeite met de investeringen die GS verbinden aan de verkoop. "Wij willen vrijkomend geld niet investeren in wegen, maar in infrastructuur voor het openbaar vervoer."
Birgit Verstappen (Partij voor de Dieren, 1 zetel): "Wij zijn in principe tegen de verkoop. Energie, water en openbaar vervoer moeten in handen van de overheid zijn."
Bron: NRC Handelsblad