DEN BOSCH - De Statenfractie van GroenLinks vindt dat het voortijdig schoolverlaten onder jongeren afkomstig van het speciaal onderwijs en de relatief hoge werkloosheid onder die groep jongeren daadkrachtiger moet worden aangepakt. GroenLinks gaat daarom tijdens de behandeling van de voorjaarsnota pleiten om extra geld vrij te maken voor subsidiëring van stageplaatsen en activiteiten die toegang tot de arbeidsmarkt voor deze groep bevorderen.

GroenLinks vindt dat het de hoogste tijd is dat 'Den Haag' de ernst van de prolemen van deze jongeren inziet én voor structurele financiering voor aanvullende activiteiten door scholen gaat zorgen. Aangezien het er niet naar uitziet dat de landelijke overheid op korte termijn ingrijpt, zal GroenLinks Brabant bij de behandeling van de provinciale voorjaarsnota voorstellen indienen om extra geld vrij te maken voor subsidiëring van stageplaatsen en activiteiten die toegang tot de arbeidsmarkt voor deze groep bevorderen. Het is van belang dat ook deze (Brabantse) jongeren daadwerkelijk een eerlijke kans krijgen op de arbeidsmarkt. Daar is namelijk iedereen bij gebaat.

Wal en schip
Veel jongeren uit het speciaal onderwijs vallen nu tussen wal en schip, wanneer ze de overstap willen maken naar de arbeidsmarkt. Omdat het steeds moeilijker wordt om aan goed personeel te komen en het aantal openstaande vacatures blijft stijgen, slaan bedrijfsleven, onderwijs en overheden in Brabant de handen ineen om aan de vraag naar personeel beter te laten sluiten. Onder leiding van gedeputeerde Annemarie Moons hebben deze partners op woensdag 23 april het startschot gegeven voor de gezamenlijke plannen om samen de personeelproblemen te lijf te gaan.

Helaas valt ook in deze plannen één kwetsbare groep buiten de boot. Het gaat daarbij om leerlingen op scholen voor speciaal voortgezet onderwijs voor (zeer) moeilijk lerende, meervoudig gehandicapte en of (zeer) moeilijk opvoedbare jongeren en praktijkscholen waar jongeren naar toe gaan van wie het niet waarschijnlijk is dat zij niveau 1 van het ROC aankunnen. Illustratief is dat de Taskforce Jeugdwerkloosheid en de actieplannen Leerbanen nauwelijks vacatures hebben voor deze groep jongeren. Dit ondanks het feit dat er meermalen voor is gepleit om tien procent van de te werven extra jeugdbanen te bestemmen voor deze doelgroep.

Te laat
De jongeren die deze scholen vroegtijdig verlaten, hebben meestal geen arbeidskwalificatie en deze ligt vaak ook niet binnen de mogelijkheden. Dat betekent echter niet dat deze jongeren niet kunnen of willen werken. Een deel van de doelgroep is aangewezen op de sociale werkvoorziening of belandt op een lange wachtlijst. Sommigen komen in aanmerking voor de WAjong en vallen daardoor onder verantwoordelijkheid van het UWV. In dat geval krijgen deze jongeren veel te laat of geen begeleidingstraject.

Sommige jongeren kunnen eventueel naar het ROC, maar ook daar is vaak onvoldoende begeleiding, waardoor zij afhaken. En er zijn jongeren die snel werkloos worden en zijn aangewezen op de gemeentelijke re-integratieactiviteiten (die meestal niet gespecialiseerd zijn in deze groep). Een minderheid heeft geluk als ze direct aan het werk kunnen. Vaak betreft het een stageplek die de school voor ze heeft geregeld en waar ze mogen blijven dankzij de goede contacten. Tot slot zijn sommige jongeren aangewezen op zorg- en dagbestedingsactiviteiten.

Problemen
Het gaat dus om een groep jongeren met een uiteenlopende problemen die onder diverse regelingen vallen en vaak tussen wal en schip terecht komen op het moment dat ze de school verlaten. Dit probleem kan deels worden voorkomen door vanaf het moment dat jongeren nog op school zitten in samenwerking met andere partners de arbeidsmarkttoeleiding gefaseerd op te bouwen. Het is van groot belang dat de scholen samen met CWI, UWV, gemeente en niet te vergeten de werkgevers, gezamenlijk initiatieven ondernemen rond het voorkomen en bestrijden van voortijdig schoolverlaten, werving van voldoende stage- en beroepspraktijkvormingsplaatsen en de verbetering van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt.

Deze jongeren moeten worden begeleid door een organisatie met expertise op het vlak van jongeren met een arbeidshandicap. In de regio Tilburg hebben daarom een aantal scholen voor speciaal en praktijkonderwijs de krachten gebundeld rond het thema Maatwerk Arbeidsmarkttoeleiding Scholieren (MATS). Deze scholen willen de noodzakelijke aanvulling voor die doelgroep op de bestaande structuren en activiteiten graag bieden. Maar de structurele financiering van hun stagebegeleidings- en arbeidsmarkttoeleidende activiteiten is een groot probleem: het ministerie van OC&W heeft de financiering nog steeds niet structureel geregeld.

Structurele subsidie
Dat betekent dat scholen zijn aangewezen op incidentele subsidies van gemeenten of provincie. Er bestaan ook voorbeelden waarin de stagebegeleidings- en arbeidsmarkttoeleidingsactiviteiten door de scholen zelf worden betaald, evenals de kosten van adviseurs die zij inhuren voor expertise en procesbegeleiding op dit onderdeel van hun activiteiten. Deze initiatieven gaan echter ten koste van het budget voor hun reguliere onderwijs. GroenLinks Brabant gaat daarom tijdens de behandeling van de voorjaarsnota pleiten om extra geld vrij te maken voor subsidiëring van stageplaatsen en activiteiten die toegang tot de arbeidsmarkt voor deze groep bevorderen.

Evert van Schoonhoven (Provinciale Statenlid GroenLinks)
Paul Smeulders (Commissielid Economie Provinciale Staten GroenLinks )