Het recente onderzoek “Koolstofvastlegging als organiserend principe voor economie en ecologie”, uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland, laat zien dat natuurlijke (groene) koolstofvastlegging kansrijk, rendabel en op korte termijn implementeerbaar is. Reden voor de fracties van GroenLinks en PvdA om bij de behandeling van de Perspectiefnota het college op te roepen om een onderzoek in te stellen naar de (financiële) instrumenten die de provincie kan inzetten voor een CO2 compensatie strategie, in het bijzonder de oprichting van een fonds voor het kopen en verkopen van CO2 certificaten van boeren die vezelgewassen verbouwen. Daarmee zou de provincie zowel het biobased bouwen als de transitie in de landbouw stimuleren.
Het principe is hetzelfde als voor de aanplant van bomen: door het telen van een gewas verwijder je CO2 uit de atmosfeer en leg je dat langdurig vast in de bodem en plant. Na het oogsten van de vezelgewassen wordt de CO2 vervolgens opgeslagen in de bouwmaterialen voor de huizen die ermee gebouwd of gerenoveerd worden. Een CO2 compensatie strategie doet niets af aan de doelstellingen voor emissiereductie, maar biedt vooral extra perspectief om urgente Brabantse opgaven in samenhang op te lossen, zoals de vermindering van stikstof uitstoot, duurzame woningbouw, verbetering van de kwaliteit van het water, onze leefomgeving en de biodiversiteit.
Tijdens de Statenvergadering hebben we van gedeputeerde voor Klimaat, Bas Maes, de toezegging gekregen dat hij een verkenning zal instellen. Daar zijn we tevreden mee, omdat we verwachten op basis hiervan nog deze bestuursperiode zicht te krijgen op de kansen voor emissiecompensatie als aanvulling op het al bestaande beleid voor emissiereductie.