GroenLinks, PvdA, SP en D66 maken zich zorgen dat op gronden van uitgekochte veehouderijen intensieve teelten komen, zoals lelieteelt of graszoden. Eerder nam de Provinciale Staten in 2023 een motie hierover aan om dit te voorkomen.
In de motie sprak Provinciale Staten haar zorgen uit dat bij de ingezette landelijke beëindigingsregelingen veehouderijen (‘LBV en LBV+’) er geen bepalingen zijn over het toekomstig grondgebruik. Met mogelijk zeer negatieve gevolgen. Zo is er het risico dat de grond wordt ingezet voor ontwikkelingen die schade toebrengen aan mens, dier en milieu. Zoals intensieve teelten die leiden tot verhoogd gebruik van pesticiden of meer wateronttrekkingen.
Naar aanleiding van een interview in het Brabants Dagblad gaven meerdere organisaties en betrokkenen aan dat ze de melkveehouderij in de Peel zien verdwijnen en er intensieve teelten voor terug zien te komen.
GroenLinks, PvdA, SP en D66 hebben daarom vragen gesteld hoe het zit met de uitvoering van de motie. De partijen willen weten of er contact is met het Rijk hierover, en wat de provincie kan doen om ongewenst grondgebruik te voorkomen. Bijvoorbeeld door extra regels te stellen of de gronden op te kopen.
Statenlid Tom Ludwig: "Het is hard nodig om stikstof te verminderen maar je wilt niet van de regen in de drup. Snel ingrijpen is noodzakelijk om te zorgen dat we niet extra intensive teelten krijgen, met toename van bestrijdingsmiddelen en watergebruik."
Statenlid Fiona Bijl: "Het is onbegrijpelijk dat dit vanuit het ministerie niet op voorhand is geregeld. Het doel van de regeling was om de natuur te versterken. In de praktijk gebeurt op deze manier het tegenovergestelde!"
Zie hier ook het artikel dat erover is verschenen in het Brabants Dagblad.