Niet de behoefte van bedrijven maar de draagkracht van de omgeving moet leidend zijn bij de uitgifte van nieuwe percelen voor bedrijventerreinen. Dit heeft GroenLinks-Statenlid Michiel Philippart betoogt tijdens een commissievergadering over woningbouw en bedrijventerreinen in de Provinciale Staten van Brabant. “Uit de laatste prognoses voor Brabant blijkt dat enorme behoefte is aan nieuwe terreinen, terwijl op veel plekken voor de omgeving het maximum al ver is overschreden. We moeten ons zo veel mogelijk beperken tot de herontwikkeling van bestaande terreinen.” 

De GroenLinks-fractie van Noord-Brabant zet zich deze collegeperiode in voor verduurzaming én beperking van bedrijventerreinen, en dit heeft ook een plek gekregen in het bestuursakkoord. Woordvoerder Philippart “Er is nu sprake van meer bovenregionale afstemming, strengere eisen voor ontwikkelaars én de prioriteit op de herontwikkeling van bestaande terreinen in plaats van nieuwe”. “Zowel voor de bewoners, huisvesting, natuur en milieu als de bereikbaarheid is zorgvuldigheid nodig. Dan moet je als politiek keuzes durven maken wat voor economie je wil, en ook welke niet.” 

Tijdens de bijeenkomst stelde het college voor om in te zetten op de realisatie van de minimale behoefte van bedrijventerreinen. “Op het eerste gezicht klinkt dat nog behapbaar, maar toch is dit voor GroenLinks niet evident. De minimale behoefte van 2022 is namelijk vergelijkbaar met de maximale behoefte van de prognose van 2018”, aldus Philippart, die benadrukt dat veel van de vraag gelegen is in de distributie. “Oftewel pakketjes. Hoeveel dozenverschuivende distributie willen we nog in onze mooie provincie? Daarbij zijn de arbeidskrachten amper te vinden, laat staan de huizen waar ze moeten wonen.” 

De bijeenkomst over bedrijventerreinen ging daarnaast ook over woningbouw in Brabant. Philippart benadrukte het belang van nul op de meter, gasloos bouwen en tijdelijke adaptieve flexwoningen. “Duurzame toekomstbestendige woning is al lang ons mantra en wij zullen dat blijven benadrukken, maar ook adaptieve flexwoningen. Want arbeidsmigranten moeten in een menswaardige plek kunnen wonen,”  beklemtoont Philippart, die ook vindt dat de werkgevers van de bedrijventerreinen hierin een verantwoordelijkheid dragen. “Het legt druk op onze hele samenleving en die mensen naar een vakantiepark rijden om ze met zessen of meer in een smerige caravan te laten slapen is onacceptabel.”