Namens GroenLinks heb ik een pleidooi gehouden om niet te bezuinigen op cultuur binnen het vast te stellen beleidskader vrijetijd, cultuur en sport.
Eèn beleidskader vrijetijd, cultuur en sport is een idee van dit college en laat ik maar meteen aangeven het was en is volgens GroenLinks geen goed idee. Bij de start van de besprekingen rondom dit beleidskader heb ik aangegeven dat er geen vraag gesteld werd om mee te denken over een nieuw beleidskader maar om mee te denken bij een bezuinigingsplan. Dat werd ontkend maar als ik het voorliggende resultaat zie kan ik alleen maar constateren dat er diverse besprekingen zijn geweest, iedereen zijn best heeft gedaan om inbreng te leveren maar dat al deze inbreng niet terug te zien is in het huidige beleidskader. Het is een financieel kader met politieke keuzes over de 3 thema’s i.p.v. een integraal beleidskader. Vrijetijd noemen we vrijetijdseconomie en dat is economie dus daarop bezuinigen we niet. Sport wordt dit college gewaardeerd en krijgt er geld bij. En cultuur…. Daarop gaan we bezuinigen!
Er zijn een paar opvallende zaken die ik niet onbesproken wil laten. Wat vooral verbazingwekkend was is dat er al diverse keuzes die vallen binnen dit beleidskader zijn uitgevoerd. Als PS hebben we daar geen zeggenschap over gehad maar ook de betrokken partners hadden het nakijken.
Zo is besloten dat de gelden die uitgegeven worden aan sport als structureel worden bestempeld en dus opgenomen konden worden binnen het beleidskader.
Bij cultuur zien we echter dat er hele andere keuzes zijn gemaakt.
De evaluatie van de impulsgelden liet een positief beeld zien maar i.p.v. deze gelden structureel te maken wordt hier de keuze gemaakt dit niet te doen en de gelden te halveren. Argument daarvoor is dat het aanvullende incidentele middelen waren maar als deze middelen goed besteed zijn kunnen ze een structurele bijdrage leveren aan talentontwikkeling bij zowel kleine als grotere groepen.
Talentontwikkeling wordt bij sport gewaardeerd en bij cultuur gehalveerd. Een onbegrijpelijke keuze waarbij we hoorden dat de gedeputeerde aangaf hiervoor geen mandaat voor te hebben. Die kan je toch gewoon vragen? Wij zien dat schrappen van de impulsgelden niet alleen grote gevolgen heeft voor de talenten maar ook voor gemeenten die hun talenten zo niet verder kunnen ondersteunen. Juist de implusgelden zijn gericht op de tussenlaag in de piramide van cultuur en past bij de rol van een middenbestuur de provincie. Voor ons dus onbegrijpelijk dat de bezuiniging daar land. Dat willen we corrigeren en mandaat voor geven. Vandaar het amendement Niet korten op het budget van de impulsgelden voor 2021.
Dat voor de tussenlaag en dan hebben we het nog niet gehad over de basis en de top.
Bij de basis de cultuureducatie wordt ingezet op dat wat vanuit moet en niet dat wat kan. Wij kunnen alleen maar aangeven dat daarin de kansen die er zijn niet worden opgepakt. Juist bij de jeugd is het van belang hun creativiteit te activeren. Tenslotte hebben we creatief talent nodig om te innoveren.
Bij de top is een grens getrokken en bij de beoordeling daarvan is veel misgegaan. Dat bespreken we later nog maar het proces laat wel zien waar de risico’s en kwetsbaarheden zitten namelijk bij het controleren van de processen. In de afgelopen periode is er juist op ingezet dat we een goede structuur hebben binnen de cultuursector. Dat we in beeld komen voor rijkssubsidie. Dat we de gezelschappen en makers kunnen ondersteunen, informeren, met elkaar verbinden. Dat doen we met vele betrokken en Brabantstad. Uit de sector horen wij dat er gebrekkige informatie is over het herstelproces rondom de subsidieverlening aan de professionele gezelschappen. De makers en organisatie de weg kwijtraken. Als daar het risico zit dan begrijpen wij de keuze niet om juist op de uitvoeringsorganisatie, Kunstloc, te gaan bezuinigen en dan ook nog zonder duidelijke opdracht behalve het bezuinigingsbedrag.
Juist nu…
Juist nu: De cultuursector hard is geraakt door de COVID-19 pandemie en 25 tot 50% geeft
aan failliet te gaan,
Juist nu: Er weer kansen komen om open te gaan;
Juist nu: Zou je verwachten dat de culturele sector geholpen wordt om door te starten.
Er zou dus eerder geld bij moeten dan eraf. GroenLinks kan deze keuze nu dan ook niet verantwoorden. Volgens ons is er maar een weg te bewandelen nu en dat is geen bezuinigingsslag te maken in de cultuursector. Vandaar dat we een amendement indienen Geen bezuinigingen op cultuur.
De gedeputeerde vroeg naar een mandaat als PS kunnen we hem een mandaat geven. Er is nog 5 miljoen te vergeven. Met die 5 miljoen kan de gedeputeerde innovatie in de cultuursector bevorderen door juist nu niet te bezuinigen maar de cultuureconomie te versterken. Een sector die bijdraagt aan innovatie, verbinding, verbazing en ons de spiegel voor kan houden. Een sector die van Brabant een sterk Brabant kan maken. Als we een innovatieve provincie willen zijn is helpt u de cultuursector!
Voorzitter en dan een vooruitblik naar de toekomst. Dit college wil al een voorschot nemen op het nog te ontwikkelen integrale beleidskader Vrije tijd, cultuur, sport en erfgoed. Ze vullen de bedragen per onderdeel al in Cultuur -3,1 miljoen, Sport plus 3,2 miljoen, Erfgoed 1 -1,5 miljoen en we strepen samenleving helemaal weg – 5,8 miljoen.
Maar beleid gaat voor geld. Een integraal beleidskader vraagt om integrale afwegingen en dan is vooraf een ombuigingstaakstelling opleggen en inkleuren een belemmering om vrijuit te denken. Vandaar dat we een amendement indienen beleid gaat voor geld.
In de tweede termijn heb ik aangegeven dat het indienen van voorstellen voor e-sport en topsportevenementen juist nu we zo gaan bezuinigen op de culturele sector de wereld op zijn kop is. We gaan nog nadenken met elkaar over een nieuw beleidskader en dan nu al voorschotten nemen lijkt me niet de bedoeling. Toch zien we dat de huidige provinciale staten de keuze heeft gemaakt om de motie over topsportevenementen aan te nemen.
De inzet van GroenLinks, SP en D66 was om de impulsgelden te behouden in zijn totale omvang. Het amendement vond niet voldoende steun. Er lag nog een motie van het CDA die, zoals ik aangeven heb een doekje voor het bloeden was zeker als je als CDA je handtekening gezet hebt onder de ombuigingstaakstellig die nu voorligt, in ieder geval voor 2021 en 2022 het budget voor de impulsgelden in de huidige afgeslankte vorm te behouden. We hebben voor deze motie gestemd zodat het enige resultaat wat er te behalen werd binnen werd gehaald.
Als GroenLinks hebben we aangegeven dat beleid voor geld gaat. Maar op dit moment zien we dat niet terug. Het statenvoorstel is aangenomen en daarmee mogen we de komende 2 jaar gaan meedenken hoe we een bezuiniging gaan realiseren van 3,1 miljoen op cultuur.
Daarnaast een bezuiniging van 1, miljoen bij erfgoed. Het enige positieve is dat sport er meer geld bij krijgt.
Na een lange bespreking, zou zeggen e-topsport, gaan we de moed weer bij elkaar rapen om vooral de schade bij cultuur niet te groot te laten worden want voor een sterk en innovatief Brabant hebben we creatief talent nodig.