Anders dan de naam doet vermoeden hebben de zorgcoöperaties maar gedeeltelijk een link met zorg. Een betere naam zou zijn Zorg voor Elkaar coöperatie. Met het werkbezoek van GroenLinks aan drie van deze coöperaties werd het beeld en de ideeën steeds duidelijker. Inspiratievol en echt GroenLinks!
Ook al verschilden de drie coöperaties in ontwikkelingsniveau (Herpen 3 jaar bezig, Schaijk 10 jaar en Elsendorp 20 jaar) de basis van de coöperaties is hetzelfde. Een aantal actieve burgers heeft het initiatief genomen om hun dorp leefbaarder te houden en te zorgen voor elkaar. De leden zetten zich in als vrijwilliger en kunnen ook diensten ontvangen van andere vrijwilligers (leden).
Zo heeft de coöperatie in Herpen heeft een team dat zich bezig houdt met tuinonderhoud, bezoeken aan ouderen en zieken en een huiskamer in het Dorpshuis die zij zelf hebben opgeknapt. De contributie (€ 24 per jaar) wordt gebruikt voor de huur. De huiskamer is een broedplek voor ideeën en mensen kunnen er elkaar ontmoeten. Bij de eigen vervoerdienst, is de insteek dat als er een betaalbaar alternatief is dan gaan we het niet regelen. En dit horen we ook bij de andere coöperaties. Als het geregeld kan worden door de gemeente dan gaan wij het niet oppakken. En doen we dat wel dan is het om ervoor te zorgen dat het weer geregeld gaat worden. Mooi voorbeeld daarvan is een buslijn van Arriva die dreigde te worden opgeheven, de enige verbinding naar het ziekenhuis in Uden. Door de inzet van de coöperaties in Schaijk en Herpen is die lijn behouden gebleven.
Wie stuurt aan en beslist wat er wel of niet gedaan wordt? Dat doet doen de verschillende kernteams binnen de kaders die de leden van de vereniging heeft gesteld. Geen overheidsbemoeienis, maar vooral de leden aan het stuur. Dat is de echte coöperatie gedachte.
In Schaijk zien we eenzelfde beeld. Daar is zelfs al een wijkverpleger ingehuurd die de coöperatie vooral preventief inzet en is men gestart met jeugd- en jongerenwerk. Het bestuurslid dat ons uitleg geeft, is een dame van in de 80! En toch zijn het niet alleen ouderen die zijn aangesloten. De leeftijd varieert van jong tot oud en er komen steeds nieuwe leden bij.
In Elsendorp wordt haarfijn duidelijk dat je met deze organisatievorm wel heel ver kunt komen. De coöperatie geeft grond uit om nieuwe huizen te bouwen en adviseert mensen hoe ze de koop van een huis moeten aanpakken. Dit vanuit de gedachte, dat het belangrijk is dat de groep dertigers en veertigers in het dorp blijft wonen. Er is een energieregeling afgesloten voor de leden en een deel van het voordeel gaat in een gemeenschappelijk pot waarmee isolatie van hun huizen of zonnepanelen kan worden gesteund. Begin dit jaar is er zelfs een mantelcontract afgesloten met CZ, waarbinnen de coöperatie zelf de zorg kan bepalen. En men is aan het nadenken over een gezamenlijke regeling voor afvalinzameling. En over nog veel meer. Indrukwekkend wat je kunt bereiken met elkaar als mensen samen de schouders er onder zetten. Het doel van Elsendorp is in ieder geval al voor een groot deel bereikt. Het evenwicht in het dorp is hersteld. De ouderen die veel betekenen, kunnen er met goede zorg blijven wonen en jongeren kunnen blijven wonen omdat er genoeg woningen en andere voorzieningen zijn. Toekomstgericht en met elkaar!