DEN BOSCH - Provinciale Staten heeft op 23 april en 21 mei opnieuw een discussie gevoerd over de uitwerking van besluiten over de bouw van megastallen zoals die op 19 maart zijn genomen. Twee zaken voerden hierbij de boventoon. Hoe moeten aanvragen van boeren worden beoordeeld die op 19 maart in procedure waren (lopende zaken) en welke LOG's moeten worden geschrapt?

Met betrekking tot de lopende zaken heeft GroenLinks als uitgangspunt dat daarvan alleen sprake is indien er juridisch afdwingbare toezeggingen zijn gedaan. Maar zelfs als dat het geval is, is GroenLinks van mening dat per geval bekeken moet worden of er met een redelijke schadevergoedingsregeling een zaak gestopt kan worden. "Liever een eenmalige schadevergoeding dan een locatie definitief verpesten. Sowieso hebben we ervoor gepleit dat alle lopende zaken in de commissie behandeld moeten worden", aldus fractievoorzitter Johan Martens.

Aantal LOG's
Ten aanzien van de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG is in feite een verkeerde naam, want het gaat immers om locaties voor intensieve veeteelt) blijft het uitgangspunt van GroenLinks dat er geen LOG's noodzakelijk zijn. Bouwblokken van 1,5 ha zijn groot genoeg. Grotere bouwblokken passen niet meer in het Brabantse landschap en grote aantallen dieren op één locatie zijn een potentieel gevaar voor de volksgezondheid en dierenwelzijn.

De fractie van GroenLinks is het dan ook oneens met de redenering van Gedeputeerde Staten om zoveel mogelijk LOG's beschikbaar te hebben. "Als er toch besloten wordt om LOG's te handhaven. dan moet afstand tussen te vestigen bedrijven en burgerwoningen minimaal duizend meter zijn. Verder is het noodzakelijk dat bij de herbegrenzing van de LOG's ook de burgers uit het desbetreffende gebied worden betrokken. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Als fractie zullen we Gedeputeerde Staten hierbij kritisch blijven volgen", stelt Johan Martens.