De fractie van GroenLinks maakt zich ontzettend zorgen over de veiligheid van vele dieren in de provincie Noord-Brabant, een provincie met relatief veel megastallen. Op 18 maart publiceerde Investico haar onderzoeksresultaten over het verband tussen megastallen en stalbranden.  

Uit onderzoek van dit platform voor onderzoeksjournalistiek is gebleken dat mega-varkensstallen ruim zeven keer vaker worden getroffen door een brand dan gewone stallen en bij mega-kippenstallen is dat zelfs ruim twaalf keer vaker. Ook is één op de 32 megastallen voor kippen en varkens afgelopen drie jaar afgebrand t.o.v. van één op de 323 gewone stallen. De oorzaak zou zijn dat de brandveiligheidseisen voor megastallen achter lijken te blijven bij de toenemende intensivering van de veehouderij (https://www.platform-investico.nl/artikel/toename-stalbranden/). 

Naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten hebben Statenleden Jade van der Linden en Tom Ludwig vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten. "Als de brandveiligheidseisen voor megastallen daadwerkelijk achterblijven bij de toenemende intensivering dan moet de Provincie zelf met maatregelen komen om de brandveiligheid te waarborgen. Wij voelen de urgentie in Brabant als geen ander. Als het aan ons ligt dan wachten we niet tot Den Haag met verscherpt beleid komt en pakken wij nu onze verantwoordelijkheid" aldus Jade van der Linden.