Afgelopen vrijdag werd in Provinciale Staten de voortgang van het Regionaal Water en Bodemprogramma besproken. Een dag eerder had de Brabantse Adviescommissie Droogte het rapport ‘Zonder water, geen later’ gepubliceerd. 

Droogte

De droogte van de afgelopen zomer laat opnieuw zien dat de verdroging van de natuur en leefomgeving in een ontzettend rap tempo gaat. Brabant moet meer water vasthouden, minder (grond)water onttrekken en zorgen dat meer water de bodem in kan lopen (infiltreren). De onafhankelijke adviescommissie droogte verwoorde het bij de presentatie van het adviesrapport erg mooi: ‘er is een wederopbouw op waterbasis nodig’. 

Er ligt een ambitieus provinciaal programma om: verdroging tegen te gaan, de waterkwaliteit te verbeteren en te zorgen voor waterveiligheid. Projecten en plannen worden nu uitgevoerd, maar daar moet gezien het tempo van de verdroging een tandje bovenop volgens de adviescommissie. Zoals gedeputeerde Hagar Roijackers op het adviesrapport reageerde: ‘Het moet, met moed’. 

Tijdens de themabijeenkomst heeft GroenLinks onder meer aandacht besteed aan de uitvoeringskracht bij gemeenten in het stedelijk gebied. Daar blijft de uitvoering nu achter, en dat zorgt voor risico’s op het behalen van de doelen. GroenLinks heeft gevraagd of provincies bij het Rijk kunnen aandringen op extra financiering. Met name omdat in het stedelijk gebied de komende jaren veel huizen worden gebouwd. Als nu in de bouwplannen onvoldoende rekening wordt gehouden met bodem en water, dan zorgt dit decennialang voor problemen.
 

Vervuiling

Het kabinet is - niet voor het eerst - op zijn vingers getikt vanwege het landelijke mestbeleid. De Europese Commissie vraagt terecht aan Nederland aanvullende plannen om het water te beschermen. Die worden nu gemaakt en daar is GroenLinks blij mee. Het water moet in 2027 schoon zijn, en dat kan niet als er te veel mest in het water terecht komt. Het college stelt daarom voor om nu extra geld vrij te maken, zodat we in Brabant meteen aan de slag kunnen om de nieuwe plannen van het rijk uit te voeren. Verstandig, aangezien het water in Brabant nog verre van schoon en gezond is. 

GroenLinks wil weten hoe Brabant omgaat met de nieuwe adviesnormen van RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) over de gevaarlijke PFAS stoffen. Het RIVM geeft in een pas verschenen adviesrapport aan dat de normen strenger moeten om de gezondheid van mensen te beschermen. GroenLinks wil dat deze adviesnormen worden overgenomen. Het college is nu aan het onderzoeken welke consequenties dit rapport heeft voor de vergunningverlening. 

Het rapport van de Commissie Droogte is hier te lezen.