Op de themadag van 19 november stond het beleidskader gezondheid op de agenda. GroenLinks Brabant is blij dat gezondheid een eigen beleidskader krijgt omdat het onderwerp vaak te weinig aandacht krijgt. Wat GroenLinks betreft staat gezondheid centraal bij de besluiten die wij als provincie nemen. Helaas is het beleidskader dat voorligt op dit moment vaag en niet concreet. Een gemiste kans om nu echt aan de slag te gaan voor een gezonder Brabant. 

Voor GroenLinks staat gezondheid op de eerste plaats. Toch voelen we nog vaak te weinig urgentie en zien we dat het streven naar economische groei de gezondheid van onze omgeving en inwoners in de weg zit. Verantwoordelijkheid omtrent gezondheid wordt vaak doorgeschoven naar andere organen, zodat we zelf zo min mogelijk hoeven te laten. Het beleidskader gezondheid dat voor ligt is een vrij leeg beleidskader. Het is nog amper concreet omdat alles nog vanuit de andere begrotingsprogramma’s ingevuld moet gaan worden. Hierdoor is het onduidelijk waar wij als Provinciale Staten nu “ja” tegen zeggen. We stellen met dit beleidskader naast de doelstelling voor drie gezonde levensjaren erbij in 2030 eigenlijk geen enkele concrete doelstelling vast. En wat we precies gaan doen om die doelstelling te halen, is ook nog onduidelijk. 

Bij de behandeling van de startnotitie eerder dit jaar gaf GroenLinks al aan dat we hoopten dat dit beleidskader een corrigerende rol zou krijgen naar de andere programma’s toe, om zo gezonde keuzes af te dwingen. Het klinkt dan ook mooi “Statenbesluiten mogen niet leiden tot negatieve gezondheidseffecten”, maar GroenLinks maakt zich zorgen over hoe serieus dit uitgevoerd wordt. De Gedeputeerde gezondheid zal haar collega’s wel gaan adviseren over gezonde beslissingen, maar dit vindt GroenLinks te vrijblijvend. Dat College besluiten wel nog steeds mogen leiden tot negatieve gezondheidseffecten, laat zien dat we helemaal niet zeker weten of we wel op weg zijn naar een gezonder Brabant. 

Luchtkwaliteit is iets waar we vanuit de provincie concreet mee aan de slag kunnen. GroenLinks wil dat we die kans dan ook benutten. In het beleidskader wordt het Schone Lucht Akkoord (SLA) aangehaald, maar ondertussen weten we dat het SLA nog gebaseerd is op een verouderd advies van het WHO omtrent gezonde luchtkwaliteit. Hoe we drie gezonde levensjaren erbij gaan realiseren zonder te streven naar gezonde lucht is voor GroenLinks dan ook een raadsel. 

GroenLinks Brabant heeft moeite met het nog niet concrete beleidskader. Als Provinciale Staten moeten we kunnen sturen op gezonde doelstellingen. Ondanks dat het een goede stap is om een beleidskader gezondheid vast te stellen, zijn we er nog niet van overtuigd dat we de drie gezonde levensjaren erbij voor elke Brabander gaan realiseren met wat nu voorligt. Het beleidskader wordt op de Statendag van 3 december behandeld. De fractie denkt nog na over moties.