Op 1 oktober 2015 verscheen het TNO rapport 2015 R11334 ‘Onderzoek naar waterstofsulfidegas (H2S) in grondwater in Noord-Brabant. Processen, ruimtelijke verbreiding en beschrijving van potentiële blootstellingsituaties’. Het onderzoek is in opdracht van GS uitgevoerd, nadat in Deurne een kind en een medewerker van het waterschap ziek waren geworden bij respectievelijk het spelen en werken op een waterspeelplaats in het Zandbos te Deurne en nadat daarover maatschappelijke onrust is ontstaan.

De GGD heeft op basis van het rapport geconcludeerd dat waterstofsulfidegas veel voorkomt in de Brabantse bodem, dat het vrijkomen van het gas in de open lucht mogelijk is na een handeling in de ondergrond (zoals het vullen van een drenkplaats met opgepompt grondwater), dat mensen geuroverlast ervaren (rotte eieren) als gevolg van de aanwezigheid van H2S en dat dit gepaard kan gaan met klachten van misselijkheid, tranende ogen en/of geprikkelde luchtwegen. Maar het rapport sluit uit dat mensen na blootstelling in de open lucht blijvende gezondheidsschade kunnen ondervinden.

Donderdag 17 november 2016 vond in Deurne een bijeenkomst plaats over het thema waar zowel de TNO-onderzoeker, de heer H.P. Broers, als de milieuarts, de heer H. Jans, hun bevindingen presenteerden. Daarbij was opnieuw opvallend dat de beide onderzoekers een verschillende interpretatie geven aan de uitkomsten van het rapport. Voor inwoners en de vele toehoorders onrustwekkend. Het betreft immers onze gezondheid.

PvdA en GroenLinks hebben vragen gesteld een GS.