GroenLinks is blij dat de zorg voor de jeugd weer dichterbij de mensen gebracht gaat worden. Dat de zorg voor de meest kwetsbare van onze samenleving op de plekken en met de mensen wordt geregeld waar de kinderen en de ouders zijn. In de gemeentes, in hun eigen sociale omgeving. We hebben de jeugdzorg wel erg ingewikkeld en bureaucratisch gemaakt

 

De jeugdzorg in de gemeenten terugbrengen, dicht bij de ouders en de kinderen is geen simpele zaak. Jeugdzorg is zeer complex vanwege de vele gradaties van problemen, kindermishandeling, onder ondertoezichtstellingen, geestelijk gehandicapten kinderen, justitiële zorg etc.

Complex ook omdat er heel veel kwetsbare mensen bij betrokken zijn. Ouders met wiens kind het niet goed gaat en kinderen die geholpen moeten worden.

Goed dat er zoveel goede mensen in de Jeugdzorg werken. Goed dat de provincie al ruim op tijd samen met de gemeenten en de jeugdzorgaanbieders de transitie aan het voorbereiden is. Heel goed dat het bedrag voor het innovatiefonds opgehoogd is naar 1,75 miljoen. De provincie Noord-Brabant loopt echt voorop met de voorbereidingen en de middelen die hiervoor worden gereserveerd. De gemeentes zijn de komende tijd echt zelf aan zet met ondersteuning van de provincie. Het digitale platform Pleio is daar een goed hulpmiddel bij.

Wat GroenLinks bedenkelijker vindt in het nieuwe systeem van jeugdzorg dat vanaf 2015 gaat gelden is dat het inkopen van zorg straks een zaak van vraag en aanbod wordt. Aanbieders van jeugdzorg moeten zich straks veel ondernemender, zeg maar “verkopender'' gaan gedragen. Dat kan wel eens gaan conflicteren met de kwaliteit, waarmee ik bedoel de aandacht en hulp voor degenen om wie het gaat.

Gaat straks misschien voor gemeenten gelden dat zij de zorg zo goedkoop mogelijk gaan inkopen? Laten we hopen dat dit niet het effect zal zijn van de transitie. GroenLinks vindt het daarom belangrijk dat ook de huidige aanbieders daar waar nodig en gewenst ondersteuning kunnen krijgen bij deze omslag in het werken en het denken.

De weg die de provincie samen met de gemeenten is ingeslagen naar de transitie is er een van transformatie. En dat is nodig en gewenst door alle partijen. De gemeentes gebundeld in regio ' s zijn al druk bezig zich voor te bereiden op de nieuwe situatie samen met de vele ketenpartners zoals de zorgaanbieders, scholen etc.

En de gemeenteraden zijn zich ook warm aan het lopen, zoals laatst in mei bij het symposium dat GroenLinks, D66 en de PvdA organiseerden en onlangs in de gemeente Dongen, waar de heer Wijers en ikzelf aanwezig waren bij een lagerhuisdebat.

Toch is er nog veel werk aan de winkel voor de gemeenten en de jeugdzorgaanbieders. GroenLinks is blij dat GS voorstellen om een groter budget vrij te maken voor het innovatiefonds. Wij hopen dat instellingen en gemeenten deze middelen gaan gebruiken om samen op te trekken en elkaar te leren kennen. Wij vragen GS uitdrukkelijk om daar nog meer sturing op te geven.

Verder heeft GroenLinks vragen gesteld over de werving en de inzet van pleegouders. In de Memorie van Antwoord wordt gesteld dat, het kwaliteitstraject werving, door de regio' s wordt overgenomen. Wij willen nadrukkelijk nog eens vragen om de pleegzorgcentrales te ondersteunen bij de transitie. Ook zij zullen zich in de picture moeten blijven spelen.

Verder is het van belang dat de goede werkers behouden blijven voor de sector. GroenLinks roept dan ook de huidige jeugdzorginstellingen op om, indien zij dit nodig achten signalen af te geven aan PS of GS als zij hier problemen gaan voorzien.



GroenLinks stemt in met het beleidskader versterken en loslaten.



Het loslaten vraagt nu grote inzet van de provincie. Echter, de praktijk van alle dag vraagt ook heel veel aandacht. GroenLinks wil daarom met klem aan GS verzoeken om in 2013 en 14 intensief en serieus te blijven werken aan een hoogwaardige zorg voor ouders en kinderen.