In Brabant hebben we een grote verstedelijkingsopgave waarbij het gaat om verduurzaming van het bestaand stedelijk gebied van dorpen, steden en bedrijventerreinen in samenhang met de groeiopgave. Daarbij gaat het niet alleen om het toevoegen van woningen, voorzieningen en bedrijven, maar om het inzetten van groei t.b.v. de opgaven waar we voor staan zoals leefbaarheid, klimaat, energietransitie en mobiliteit ondersteunen.

Bij de verstedelijkingsstrategie werken rijk, provincie, waterschappen en gemeenten samen. De eerste concepten zijn opgesteld voor West Brabant West, Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Voor Eindhoven is in 2020 al een verstedelijkingsconcept opgesteld.

Er zijn 5 ontwikkelprincipes geformuleerd:

  1. Boden en watersysteem als basis voor verstedelijking
  2. Landschap en natuur groeien mee met verstedelijking
  3. Nieuwe woningen versterken bestaande stad en dorp
  4. Mobiliteitstransitie maatwerk voor stad en dorp
  5. Kwalitatieve werkgebieden als randvoorwaarde voor circulaire economie

Bij de ontwikkelprincipes zijn strategische keuzes gemaakt die goed inspelen op de opgaves waar we de komende 20 jaar voor staan. Ik noem er enkele:

  • Verdichten is vergroenen, betekent inzette op lokale vergroening per buurt.
  • Stikstofaanpak gebruiken voor kwaliteitsverbetering aan groene stadrandzones. Kwaliteitsverbetering van het buitengebied uitwerken.
  • Inzetten op versnelling van woningbouw en deze passend laten zijn op veranderende woonbehoefte.
  • Inzetten op schaalsprong OV en meer ruimte voor groen, fietsers en voetgangers binnen dorpen en steden.
  • Inzetten op stedelijke functiemenging (wonen en werken) en terughoudendheid m.b.t. toevoeging van nieuwe werklocaties.

De verstedelijkingsstrategieën zijn door de stedelijke regio ’s-Hertogenbosch, regio Breda/Tilburg, en West Brabant West al vertaald. Hierbij zijn mooi plannen en doorkijkjes gegeven hoe de strategieën omgezet kunnen worden.

Opvallend is wel dat in de verstedelijkingsstrategieën en -akkoorden er ook een vijfde regio is toegevoegd zijnde het Land van Cuijk. Voor deze regio geldt dat hij gekoppeld zal worden aan verstedelijkingsopgave van de regio Nijmegen/Arnhem. Een doorkijkje wat er in het Land van Cuijk gebeurd is nog niet uitgewerkt. In de oordeelsvormende bijeenkomst hebben we dan ook vooral nagevraagd wat daar dan gaat gebeuren? Sluiten de Brabantse ontwikkelprincipes naadloos aan op die van de Gelderse steden? Waarom is daar nog geen eerste uitwerking van te zien? Wordt het Land van Cuijk vergeten of gaat daar juist iets mooi ontstaan? Tijdens de vergadering werd duidelijk dat in het Land van Cuijk een eigen strategie wordt gemaakt en dat deze wel naast die van de ontwikkelingen vanuit de regio Nijmegen/Arnhem wordt gelegd maar niet daarmee verweven wordt. We blijven dan ook goed volgen of deze strategie blijft passen binnen de Brabantse principes en de juiste meerwaarde heeft voor het Land van Cuijk.