Op donderdag 27 oktober jl. werd bekend dat het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm het in Eindhoven gevestigde NXP Semiconductors voor 43 miljard Euro overneemt. GroenLinks maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de overname van NXP voor de hightech-kennisinfrastructuur en werkgelegenheid in Nederland en met name in de regio Eindhoven.

Weliswaar lijken beiden bedrijf behoorlijk complementair aan elkaar, maar de zeggenschap over de activiteiten verplaatst zich van Eindhoven naar San Diego. De vakbonden laten weten zich zorgen te maken over de werkgelegenheid, mede gelet op een nog lopende reorganisatie. Bovendien wordt door het astronomisch hoge verkoopbedrag de gefuseerde organisatie met een enorme schuld belast. Hoe snel die kan worden terugverdiend is nog onduidelijk.

De Nederlandse overheid, waaronder ook de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven doen veel om de ontwikkeling en groei van de hightech industrie in de regio Eindhoven te versterken. Daar zijn ook publieke middelen mee gemoeid. Dan voelt het wel een beetje raar dat een belangrijk bedrijf als NXP zomaar even door een andere partij kan worden overgenomen. Wie zegt dat ASML niet de volgende in de rij is? En wat zegt dat over het economische structuurbeleid van Nederland en Brabant? Moeten we als overheden, wanneer we publieke middelen inzetten om een hightech ecosysteem op te bouwen, niet veel meer sturen op behoud van kennis, banen en zeggenschap? Wat GroenLinks betreft wel.

Om zicht te krijgen hoe de vlag er rondom NXP voor hangt, heeft GroenLinks schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten van Brabant gesteld. Hieronder tref je ze aan.