Netwerkcapaciteit en transportschaarste zijn al geruime tijd onderwerp van gesprek geweest. In Brabant komen alle knelpunten bij elkaar en door gebrekkige investeringen in het hoogspanningsnet dreigt de maatschappelijk- en economische ontwikkeling alsook de energietransitie vast te lopen. Brabant en Limburg zijn de eerste provincies waar deze problematiek zich bij nationale netwerkbeheerders voordoet.

Wat zijn de problemen in Brabant? Er zijn problemen met grootschalige opwek omdat deze aanlopen tegen de knelpunten in het beperkte elektriciteitsnet. Stationsuitbreidingen en nieuwe stations zullen volgens de huidige planning soms pas in 2030 gerealiseerd zijn. Dit heeft grote gevolgen en is voor Brabant onacceptabel. De gevolgen zijn vooral merkbaar bij het aansluiten van grootverbruikers en bedrijventerreinen. De woningbouw is goed geprognosticeerd en zal er de komende 10 jaar geen last van hebben. Winkels, scholen en zorgvoorzieningen, als grootverbruikers, kunnen er wel last van hebben.

Maar de belangrijke vraag nu is wat kunnen we eraan doen?

Er wordt gekeken of de procedures voor verzwaring van nieuwe tracés verkort kunnen worden. Ook is de oproep gedaan aan Tennet om investeringen in Brabant naar voren te halen. Er is overleg met de minister waarbij o.a. mogelijkheden worden onderzocht om de energiewet aan te passen naar een spoedwet. Daarnaast wordt er een Taskforce Elektriciteitsnetwerken opgericht om het elektriciteitsnetwerk zo efficiënt mogelijk te gaan gebruiken. Er is een coördinator netwerkschaartste voor Brabant en Limburg aangesteld.

De overlegstructuur om te komen tot oplossingen is dus opgezet maar nu de vraag hoe we naar concrete oplossingen kunnen komen voor de komende jaren. Hierbij wordt nu aan bedrijven gevraagd te kijken naar de verdeling van energiegebruik.  De netwerkcapaciteit wordt berekend op de piekbelasting van bedrijven terwijl de pieken misschien niet allemaal tegelijk plaats vinden. Daarnaast kijkt men naar het veranderen van wetgeving zodat het first in first out principe losgelaten kan worden en er gekeken kan worden naar maatschappelijke relevatie t.a.v. wie als eerste wordt aangesloten. Waterstofproductie wordt als oplossing onderzocht zoals ook gebruik van batterijen. T.a.v. batterijen dan wel batterijen die geen gebruik maken van het netwerk maar die direct leveren aan bijvoorbeeld de bedrijven die er gebruik van maken. Het was juist de vraag naar aansluiting van grote batterijen waardoor Tennet besloten heeft dat er een stop kwam. Daarnaast blijft er de vraag hoe we tot concrete stappen kunnen komen om onze energietransitie mogelijk te maken.  Voor nu is het zo dat het advies is vooral verder te gaan met de RESSEN aangezien procedures om alles te realiseren lang duren en het de verwachting is dat zo snel als mogelijk de capaciteit verzwaard is zodat alle wind- en zonneprojecten kunnen worden aangesloten. Voor zonnepanelen op de eigen daken geldt dat deze gewoon geplaatst kunnen worden aangezien je daarmee minder verbruik hebt maar terug leveren aan het net kan wel een probleem zijn c.q. minder voordeel zijn. Als laatste is het van belang om vooral te gaan besparen en nieuwe ontwikkelingen op te pakken. Hierover is van gedachte gewisseld tijdens de commissievergaderingen en we houden jullie op de hoogte als er meer duidelijkheid is.